Publicatie

Publicatie datum

Wensen en behoeften van huisartsopleiders.

Heiligers, P.J.M., Nuijen, T., Hingstman, L. Wensen en behoeften van huisartsopleiders. Utrecht: NIVEL, 2008. 91 p.
Download de PDF
Huisartsopleiders zijn enthousiast en over het algemeen tevreden met de training die zij krijgen. Wel is snel nieuwe aanwas van jonge, enthousiaste opleiders nodig om het stokje over te nemen, want de opleider vergrijst.

Dreigend tekort
In Nederland zijn zo’n 2000 huisartsen als opleider geregistreerd, van wie er 1600 actief zijn. De opleiders zijn gemiddeld 51 jaar en daarmee vier jaar ouder dan de gemiddelde huisarts. Om in de toekomst huisartsen te kunnen opleiden, moeten dan ook nieuwe opleiders worden geworven. Nu is het zo dat een opleider gemiddeld vijf jaar geregistreerd moet staan als huisarts en tenminste voor 50% moet werken. De instroom van opleiders onder vrouwelijke huisartsen blijkt daardoor achter te blijven bij die van mannelijke huisartsen. “Dit kan een probleem opleveren voor de toekomst”, stelt NIVEL-onderzoeker Phil Heiligers, “omdat tegenwoordig meer vrouwen dan mannen huisarts worden. Vrouwelijke huisartsen hebben vaker een parttime baan en dit lijkt moeilijk te combineren met het opleiderschap. Het risico bestaat dat er in de toekomst een tekort ontstaat aan huisartsopleiders. De opleidingen kunnen hier nu al op inspelen door bijvoorbeeld twee parttime werkende huisartsen samen één aio te laten opleiden.”

Ondernemerschap
Met subsidie van de SBOH (werkgever van huisartsen in opleiding) onderzocht het NIVEL de tevredenheid van de huisartsopleiders over de training die zij krijgen tot opleider en coach. Aan het onderzoek namen 500 opleiders deel. Gemiddeld vindt bijna 70% de training in medische kennis en vaardigheden voldoende om die te kunnen overdragen, maar de training in ondernemerschap vindt slechts 26% voldoende. Over de waardering van de aio’s die zij begeleiden zijn bijna alle opleiders (95%) tevreden. En 90% vindt het uitdagend en verfrissend om met aio’s te werken en haalt er voldoening uit vakkennis te kunnen overdragen.

Vernieuwing
Verder vindt 60% van de opleiders dat de aio’s te weinig verslaafden en geweldslachtoffers zien en 40% vindt dat zij te weinig allochtonen en zwangere vrouwen zien. Het NIVEL vroeg ook naar de visie op vernieuwing, zoals leren via internet en certificering van de opleiding. In nieuwe vormen van begeleiding, zoals leren via internet, ziet maar 23% van de opleiders toekomst en ook certificering van de opleiderstraining is maar aantrekkelijk voor een minderheid van 36%.

Bedrijfskundigen, verslaafdenopvang en kraamklinieken
Het NIVEL beveelt aan voor de training in ondernemerschap bijvoorbeeld bedrijfskundigen in de hand te nemen en die training op de universiteit te verzorgen en niet in de opleidingspraktijken. Om in de opleiding voldoende in contact te komen met verslaafden en geweldslachtoffers, zwangere vrouwen en allochtonen, lijkt het praktisch uit te wijken naar speciale centra waar deze patiënten worden behandeld.