Nivel: Aantal mensen met huidaandoening schurft loopt de laatste jaren langzaam op
Nieuws
29-11-2021

Aantal mensen met de huidaandoening schurft loopt de laatste jaren langzaam op

De laatste jaren is er een langzaam stijgende trend te zien van mensen die de huidziekte schurft oplopen. In 2014 ging het nog om 100 gevallen per 100.000 inwoners en dit aantal nam toe tot 210 gevallen in 2019 en 260 in 2020. Dit signaleert het Nivel aan de hand van de jaarcijfers over aandoeningen die worden bijgehouden als onderdeel van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Naast deze cijfers op jaarbasis, waaruit de langzaam oplopende trend blijkt, houden we doorlopend bij met wat voor aandoeningen mensen bij hun huisarts komen; hierover rapporteren we wekelijks. Op basis van deze surveillance signaleren we dat er in de afgelopen weken een flinke stijging is te zien van het aantal mensen dat vanwege schurft de huisarts bezoekt.

Weekcijfers en jaarcijfers

Senior onderzoeker en projectleider Nivel-Surveillance Mariëtte Hooiveld benadrukt dat weekcijfers van verschillende weken niet zomaar bij elkaar kunnen worden opgeteld: "Bij het genereren van weekcijfers tellen we hoeveel mensen in die week bij de huisarts zijn geweest. Mensen die in twee achtereenvolgende weken bij de huisarts zijn gekomen worden in beide weken meegeteld, terwijl het om een en hetzelfde gezondheidsprobleem gaat. Bij het opstellen van de jaarcijfers tellen we hoeveel mensen de aandoening in het betreffende jaar hebben gekregen en daarvoor een of meer keer bij de huisarts zijn geweest. Mensen die gedurende het jaar vaker bij de huisarts zijn geweest met dezelfde klacht, tellen bij het opmaken van de jaarcijfers dus maar één keer mee."

Wat de meest actuele weekcijfers laten zien, is dat het aantal patiënten dat in die week een of meer keer de huisarts heeft bezocht vanwege schurft, plotseling veel hoger is dan gebruikelijk.

Nivel: Schurft week 46

Bron: Nivel Surveillance Bulletin. In dit wekelijkse bulletin vindt u meer grafieken met weekcijfers over schurft (scabiës). 

Verklaring niet te geven op korte termijn, langer monitoren noodzakelijk

Het Nivel kan de stijging op korte termijn, die de laatste weekcijfers aangeven, niet verklaren. Het Nivel heeft in dezen in eerste instantie enkel de signaleringsrol en doet niet direct nader onderzoek op basis van de weekcijfers. Mocht de trend aanhouden, dan zal nader onderzoek zeker aan de orde zijn. 

Schurft (scabiës)

  • Bij schurft heeft u heftige jeuk, vooral ’s nachts.
  • Schurft ontstaat door schurftmijten (kleine, spinachtige beestjes).
  • Via huidcontact kan de schurftmijt van de ene persoon naar de andere.
  • Schurft is een vervelende huidziekte, maar kan geen kwaad.
  • De behandeling is insmeren met permetrine crème.
  • Het is belangrijk dat alle huisgenoten dat tegelijk doen.

Bron en meer informatie: https://www.thuisarts.nl/schurft

Over Nivel Surveillance; actuele weekcijfers over aandoeningen

Wij geven met onze weekcijfers van ziekten en aandoeningen een actueel beeld van het vóórkomen en de verspreiding van de heersende gezondheidsproblemen in Nederland. Hiermee kunnen we plotselinge veranderingen signaleren en trends in de gaten houden. De resultaten van onze metingen publiceren we wekelijks op onze website: bij Actuele weekcijfers aandoeningen – Surveillance vindt u wekelijks een online samenvatting met de meest relevante of opvallende weekcijfers. Daaronder vindt u het overzicht met de meest recente Nivel Surveillance Bulletins, waarin álle wekelijkse metingen van ziekten en aandoeningen zijn opgenomen en voorzien van beeldende duiding (grafieken). 
 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.