Bij complexe chirurgische ingrepen met inzet van een operatierobot kan video-analyse een meerwaarde hebben
Nieuws
03-07-2023

Bij complexe chirurgische ingrepen met inzet van een operatierobot kan video-analyse een meerwaarde hebben

De gezondheidszorg is voortdurend in beweging. Op het gebied van chirurgie is de zogenaamde operatierobot geïntroduceerd, een instrument dat operateurs assisteert bij het uitvoeren van complexe operaties. Het gebruik van zo’n robot biedt uitdagingen op het gebied van patiëntveiligheid; er dient aandacht te zijn voor negatieve uitkomsten na de operatie en de oorzaak hiervan. Hierin spelen de vaardigheden van de operateur een belangrijke rol; resultaatanalyse en videoanalyse van de operatie zijn twee methoden die hier meer inzicht in bieden. Dit blijkt uit onderzoek van Alexander Beulens, arts-in-opleiding tot specialist ouderengeneeskunde die hier op 30 juni op promoveert aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Voor de patiëntveiligheid en kwaliteit van zorg is het niet alleen van belang om nieuwe operateurs op de juiste manier te trainen, maar ook om de vaardigheden van actieve operateurs te beoordelen. Een manier om dit te doen is het inzetten van postoperatieve resultaatanalyse met inzet van video-analyse.

Standaardisering van competenties en certificering van operateurs voor tot betere zorg

Tot op heden is er geen standaard van trainingsvereisten en certificering waaraan operateurs dienen te voldoen om gebruik te maken van een operatierobot, noch nationaal noch internationaal. Operateurs kunnen enkel diverse cursussen en fellowships op het gebied van robotchirurgie volgen. Dit terwijl het beschikken over een officieel bewijs van vermogen in dezen een van de basisvoorwaarden zou moeten zijn voor het bieden van kwalitatief hoogstaande en veilige zorg.

Leren van elkaar aan de hand van gezamenlijke video-analyse

Beulens heeft een internationale groep van 30 urologen die robotchirurgie uitvoeren onder de loep genomen. Een meerderheid van hen is positief over het inzetten van postoperatieve resultaatanalyse en een deel van hen maakt ook al gebruik video-analyse. Dit gebeurt in groepsverband met het betrokken behandelteam, zodat men niet alleen van zichzelf leert maar maar juist ook van elkaar, zo is de gedachte. Hierbij is de privacy van de patiënt te waarborgen door te voldoen aan de privacywetgeving door de operatievideo’s alleen in het elektronisch patiëntendossier vast te leggen en de analyse van de video te beperken tot het betrokken behandelteam.

Voor het verbeteren van de uitkomsten van robotchirurgie is het essentieel om de training van nieuwe operateurs te standaardiseren. Al langer actieve operateurs kunnen de postoperatieve resultaten verbeteren door te leren van resultaten uit het verleden en gebruik te maken van video-analyse

Over de promovendus

Alexander Beulens is arts-in-opleiding tot specialist ouderengeneeskunde. Zijn promotieonderzoek voerde hij uit bij het Nivel, binnen het onderzoeksprogramma Organisatie en Kwaliteit van Zorg. Daarnaast promoveerde hij als buitenpromovendus aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Alexander was ook werkzaam als arts-assistent bij de urologie in het Catharina Ziekenhuis. Dit proefschrift is tot stand gekomen in samenwerking met het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, het Catharina Ziekenhuis, het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, het Erasmus medisch centrum en Maastricht University. De kern van zijn proefschrift bestaat uit elf internationale artikelen. Ook was Beulens betrokken bij het organiseren van robotchirurgietrainingen voor urologen in opleiding.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.