Coronacijfers week 53: aantal patiënten met COVID-19-achtige klachten in de huisartsenpraktijk (28 dec. 2020 - 3 jan. 2021)
Nieuws
07-01-2021

Coronacijfers week 53: aantal patiënten met COVID-19-achtige klachten in de huisartsenpraktijk (28 dec. 2020 - 3 jan. 2021)

Het Nivel volgt hoeveel patiënten er wekelijks een éérste contact hebben met de huisartsenpraktijk vanwege COVID-19-achtige klachten. Deze cijfers zijn een aanvulling op de cijfers van COVID-19-meldingen van de GGD’en en de cijfers van ziekenhuisopnames en sterftegevallen in verband met COVID-19. Onze cijfers maken deel uit van het Dashboard Coronavirus van het ministerie van VWS.

Let op: huisartsen zien ook patiënten met bevestigde COVID-19, zowel nieuwe patiënten als eerder positief geteste patiënten. Zij zijn níet meegenomen in deze wekelijkse cijfers, die alléén patiënten betreffen met eerste huisartsencontact in verband met COVID-19-achtige klachten.

Coronacijfers week 53: aantal patiënten met COVID-19-achtige klachten in de huisartsenpraktijk

Wat valt op in week 53:

  • Er zijn 12 patiënten geregistreerd met COVID-19-achtige klachten per 100.000 inwoners. Dit zijn er opnieuw minder dan in de week ervoor.
  • Omgerekend naar totale aantallen voor heel Nederland gaat het om naar schatting 2.285 mensen met COVID-19-achtige klachten (95% betrouwbaarheidsinterval 1.485 – 3.580).
  • Het beleid van huisartsen is om patiënten met klachten niet zelf te zien, maar adviseren om zich te laten testen door de GGD.
  • In weken 52 en 53 waren huisartsenpraktijken minder open vanwege kerst en nieuwjaarsdag.

Meer weten?

Over Nivel Surveillance: weekcijfers COVID-19, griep en andere gesignaleerde aandoeningen
Voor het vaststellen van deze weekcijfers – en al onze andere wekelijkse cijfers over gesignaleerde aandoeningen – maken we gebruik van de registraties van (ongeveer) 350 deelnemende huisartsenpraktijken van Nivel Surveillance, inclusief de aanvullende gegevens van onze Nivel Peilstations. De resultaten hiervan, al onze weekcijfers over aandoeningen, zijn te vinden op onze Surveillancepagina.

De weekcijfers 'patiënten met COVID-19-achtige klachten die voor het eerst contact opnemen met de huisartsenpraktijk' maken deel uit van het Dashboard Coronavirus van het ministerie van VWS.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel nieuws? Abonneer u op onze attendering

E-mailadres

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Kijk hier voor meer informatie over ons privacybeleid.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door op de knop 'Aanmelden' te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacyregels van MailChimp.