Groepseducatieprogramma bevordert zelfmanagement patiënten in beperkte mate
Nieuws
09-03-2020

Groepseducatieprogramma bevordert zelfmanagement patiënten in beperkte mate

Hoewel het gebruik van online zorgplatformen achterblijft bij de verwachting, kan het een effectief hulpmiddel voor zelfmanagement zijn. Een groepseducatieprogramma (PRISMA) kan de motivatie van patiënten vergroten om hun gezondheid te managen met behulp van een online zorgplatform. Promovenda Esther du Pon vond echter geen toegevoegde waarde van PRISMA bij het verbeteren van het gebruik van een online zorgplatform. Du Pon promoveerde op 19 februari 2020 op dit onderwerp aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Nivel-onderzoeker Sandra van Dulmen, Ad van Dooren (Hogeschool Utrecht) en Nanno Kleefstra (UMCG) waren haar (co)promotoren.

Het aantal mensen met diabetes type 2 neemt toe, terwijl het aantal zorgverleners niet in dezelfde mate meegroeit. De zorg in de huisartsenpraktijk dreigt hierdoor minder intensief te worden. Patiënten krijgen daarom meer eigen verantwoordelijkheid in het zelf managen van hun aandoening.

Weinig interesse in online zelfmanagementinterventies
Toch gebruiken weinig patiënten online zelfmanagement om beter te kunnen omgaan met hun ziekte. Het groepseducatieprogramma dat ondersteuning bij zelfmanagement biedt, vergroot het gebruik van online zorgplatforms niet. Du Pon: ‘Een mogelijke oorzaak daarvan is dat de doelgroep niet geïnteresseerd is in dit soort interventies. Naar verwachting zal inbedding van het platform in de standaardzorg de implementatie ervan vergemakkelijken. Een platform kan over een paar jaar deel uitmaken van de gebruikelijke zorg’.

Onderzoek met video-opnames
De video-opnames die Du Pon voor haar onderzoek van zorgcontacten van mensen met type 2 diabetes en hun praktijkondersteuner heeft gemaakt, zijn opgenomen in de Nivel Databank Communicatie in de Gezondheidszorg. Deze databank beschikt over video-opnames van ongeveer 18.000 spreekkamercontacten, opgenomen in zowel de eerste als tweede lijn. De video-observaties tonen de alledaagse interacties tussen zorgverleners en patiënten, alsmede hun vaardigheden om bijvoorbeeld samen te beslissen.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.