Nivel-laptop-patiente
Nieuws
06-04-2023

Helft overstappers geeft aan te wisselen van zorgverzekeraar uit ontevredenheid over hoogte van premie

In Nederland hebben verzekerden jaarlijks de mogelijkheid om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar wanneer zij niet tevreden zijn over de prijs en/of kwaliteit van de huidige zorgverzekering, of wanneer een andere zorgverzekeraar een beter passend pakket te bieden heeft. Het idee hierachter is dat zorgverzekeraars op deze manier gestimuleerd worden om kwalitatief goede zorg te bieden tegen een zo laag mogelijke prijs. 

Keuze om te wisselen (wederom) vooral gebaseerd op prijs, niet op kwaliteit

Voor de werking van het zorgstelsel is het van belang dat verzekerden hun zorgverzekering kiezen op basis van zowel prijs als kwaliteit. Al sinds 2009 is de hoogte van de totale premie de meest genoemde reden onder overstappers om te wisselen van zorgverzekeraar; ontevredenheid over de kwaliteit van de zorg wordt niet of nauwelijks genoemd. Dit jaar is het percentage overstappers dat ontevreden is over de hoogte van de premie zelfs flink hoger dan voorgaande jaren: 46% in 2023 ten opzichte van 35% in 2022, 30% in 2021, 28% in 2020, en 29% in 2019. 

De online Barometer Wisselen van zorgverzekeraar: kies zelf welke resultaten u wilt zien

Het Nivel heeft in 2005 de Barometer ‘Wisselen van zorgverzekeraar’ opgezet en meet jaarlijks het percentage verzekerden dat wisselt van zorgverzekering. We onderzoeken ook de redenen om wel of niet over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.

U kunt zelf inzicht krijgen in het wisselgedrag van verzekerden: ga naar de Nivel-pagina Barometer Wisselen van zorgverzekeraar en stel zelf uw grafiek samen met data die een periode van meer dan tien jaar beslaan. Zo kunt u bijvoorbeeld informatie over leeftijd en geslacht van ‘overstappers’ gepresenteerd krijgen voor een periode naar keuze. De grafiek geeft inzicht in de redenen om van zorgverzekeraar te wisselen en het percentage verzekerden met een aanvullende of collectieve verzekering. 

Een blik op de Barometer Wisselen van zorgverzekeraar: (1) U kiest wat u wilt zien in de (2) grafiek eronder 

Nivel-grafiek-wisselen-zorgverzekeraar-22-23

Over het Consumentenpanel Gezondheidszorg

De gegevens in de Barometer ‘Wisselen van zorgverzekeraar’ zijn verzameld binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel. Dit panel bestaat sinds 1992 en is opgezet om de meningen en kennis over de gezondheidszorg van de algemene bevolking in Nederland in kaart te brengen, evenals hun verwachtingen en ervaringen hiermee. Het panel bestaat uit ruim 11.500 personen van 18 jaar en ouder.
 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.