Nivel: Ketens in de Nederlandse huisartsenzorg: commerciële én niet-commerciële
Nieuws
21-03-2024

Ketens in de Nederlandse huisartsenzorg: commerciële én niet-commerciële

Steeds vaker hoor je dat huisartsenpraktijken onderdeel worden van een commerciële keten. Om hoeveel praktijken gaat dit dan? En wat kan dit betekenen voor de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg? In een serie van drie infographics, waarvan dit de eerste is, gaan we hier op in. Bovendien zullen we in een Nivel-Verbindt-sessie de verdieping opzoeken binnen het thema ‘commercialisering in de zorg’, samen met ieder die hier interesse in heeft.

De serie infographics hoort bij het onderzoeksrapport Organisatievormen in de Nederlandse huisartsenzorg: van solopraktijk naar keten (19-12-2023) .

Hoeveel van de ruim 4800 huisartsenpraktijken in Nederland zijn onderdeel van een commerciële keten?

Van de ruim 4800 huisartsenpraktijken in Nederland zijn er maximaal 842 onderdeel van een keten. Van deze praktijken zijn er 567 die als rechtsvorm een Besloten Vennootschap (BV) zijn, waardoor ze onderdeel zouden kunnen zijn van een commerciële keten. Maar dit is lang niet altijd het geval, weten we. Voor ten minste 116 ketenpraktijken is het aannemelijk dat ze onderdeel zijn van een commerciële keten, aangezien een onderneming met als rechtsvorm BV de eigenaar is van deze praktijken.
 

Aantal ketens in de huisartsenzorg, commerciële en niet-commerciële. Bekijk de hele infographic.
Nivel-HA-ketens (niet-)commercieel

 

Praat mee over het thema 'commercialisering in de zorg'!

We nodigen u van harte uit om om mee te doen aan de volgende Nivel-Verbindt-sessie.

Wanneer: Woensdag 24 april 2024, 14.00-17.00 uur
Voor wie: Zorgprofessionals, beleidsmedewerkers, ieder die in aanraking is gekomen met – of betrokken is bij – commercialisering in de zorg
Thema: Past commercialisering in een duurzaam zorgstelsel?
We wisselen van gedachten over de rol van commerciële partijen in de zorg. Zijn ze een bron van de noodzakelijke innovatie en vernieuwing? Of brengen ze ongewenste neveneffecten met zich mee? We willen graag zoveel mogelijk deelnemers met verschillende perspectieven aan bod laten komen.
Doe mee! Open het Aanmeldformulier en vul het in! We kijken uit naar uw aanwezigheid!

 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.