Nieuws
30-06-2015

Laaggeletterde heeft meer kans op een slechte gezondheid

Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, hebben meer kans op een slechtere gezondheid dan mensen die niet ‘laaggeletterd’ zijn. Naar schatting veroorzaakt laaggeletterdheid jaarlijks 127 miljoen euro extra aan zorgkosten.


Het NIVEL onderzocht welke gezondheidsuitkomsten specifiek slechter zijn bij laaggeletterden. Het rapport is geschreven in opdracht van Stichting Lezen & Schrijven en onlangs gepresenteerd tijdens de bijeenkomst Alles is Gezondheid.


Minder gezond
Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven voelen zich, zowel lichamelijk als geestelijk, vaker minder gezond dan niet-laaggeletterden. Ook hebben zij een grotere kans eerder te sterven, maken ze meer gebruik van huisartsenzorg en ziekenhuiszorg en minder gebruik van preventieve zorg en nazorg. Daarnaast hebben laaggeletterden met een chronische ziekte meer moeite met zelfmanagement en meer kans op slechtere gezondheidsuitkomsten. 
 
Extra aandacht
“Laaggeletterden zijn over het algemeen slechter af wat hun gezondheid betreft”, stelt NIVEL-afdelingshoofd Jany Rademakers. “Ze vormen een kwetsbare groep, die extra aandacht zou moeten krijgen.”
 
Tools
Daarvoor is onderzoek nodig naar effectieve manieren om laaggeletterden en mensen met lage gezondheidsvaardigheden te informeren en te betrekken bij hun eigen gezondheid en zorg. “Daar weten we nog heel weinig van. Taalscholing zou ze kunnen helpen”, vervolgt ze. “Voor zorgverleners zijn verschillende tools ontwikkeld om ze te helpen mensen met lage gezondheidsvaardigheden en laaggeletterden te ondersteunen, maar die lijken nog weinig te worden gebruikt. Het is ook belangrijk om na te gaan waar dat door komt.”
 
Subsidiënt
Stichting Lezen & Schrijven

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.