Nieuws
26-10-2011

Leefstijladvies voor 25 cent

Bij de preventie van hart- en vaatziekten in de huisartsenpraktijk wordt stukken minder uitgegeven aan leefstijladviezen dan aan medicijnen tegen een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het Erasmus MC, het RIVM en het NIVEL in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Family Practice.



Preventie van hart- en vaatziekten is een grote kostenpost voor de gezondheidszorg. Alleen al bij de huisarts is in 2009 aan preventief voorgeschreven medicijnen tegen een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol ongeveer 181 miljoen uitgegeven. Dat is 11 euro per hoofd van de bevolking. Aan overige preventieve behandelingen van risicofactoren – zoals onder meer bloeddrukmetingen en leefstijladviezen – is 38,8 miljoen euro besteed, zo’n 2,35 euro per Nederlander waarvan nog geen 25 cent opging aan leefstijladviezen.

Verschillend voorschrijven
Huisartsen blijken bij vergelijkbare patiënten flink te verschillen in hun voorschrijfgedrag, wat de vraag oproept of sommigen niet te veel medicatie voorschrijven en anderen te weinig. Misschien kan preventie dus goedkoper of kunnen artsen daarbij een andere aanpak volgen. De richtlijnen bieden de keuze tussen leefstijladvies en medicijnen. “Het geven van leefstijladvies kost echter wel meer tijd en wordt bovendien niet door elke patiënt even zeer gewaardeerd”, verklaart NIVEL-programmaleider Sandra van Dulmen. “Dat betekent dat je aandacht moet besteden aan hoe je leefstijladviezen geeft. In de hectiek van de dagelijkse praktijk blijkt dat namelijk niet vanzelfsprekend.”

Onderzoeksmethode
Om de gemiddelde tijd en frequentie te bepalen die huisartsen in preventie van hart- en vaatziekten steken, zijn vragenlijsten verspreid onder 80 huisartsen en 56 video-opnames geanalyseerd van alledaagse huisartsconsulten voor een hoge bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte. Het voorschrijfgedrag van de huisartsen werd geanalyseerd met gegevens uit het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH). Dit telt 84 geautomatiseerde huisartspraktijken met meer dan 330.000 ingeschreven patiënten. LINH gebruikt gegevens uit de elektronische patiëntendossiers van deze praktijken over aandoeningen, verrichtingen, geneesmiddel-voorschriften en verwijzingen.

Subsidiënt
- Ministerie van VWS

Samenwerkingspartners
- Erasmus MC
- RIVM
- LHV
- NHG
- IQ healthcare

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.