Nivel: medicatie ADHD
Nieuws
16-07-2020

Minder voorschrijven van methylfenidaat aan kinderen en adolescenten met ADHD tijdens coronapandemie

Aan het begin van de coronapandemie kregen minder kinderen en adolescenten ADHD-medicatie voorgeschreven. Inmiddels is het voorschrijven weer (bijna) op het niveau van 2019. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Het Nivel monitort het voorschrijven van geneesmiddelen door huisartsen tijdens de coronapandemie. Deze week publiceren we de derde factsheet in deze serie; deze gaat over het voorschrijven van methylfenidaat aan kinderen en adolescenten. Methylfenidaat wordt voorgeschreven bij ADHD.

Daling in voorschrijven methylfenidaat in alle leeftijdsgroepen
Tot week 11 zijn er weinig verschillen in het voorschrijven van methylfenidaat tussen 2019 en 2020. Vanaf week 12 van dit jaar, de week dat de scholen dicht gingen en mensen het advies kregen thuis te werken, daalde het aantal kinderen en adolescenten dat methylfenidaat kreeg tot bijna de helft in week 18: van 320 (week 11) naar 180 (week 18) per 100.000 kinderen en adolescenten. Na week 18 steeg het aantal voorschrijvingen weer. We zien deze trend terug in alle leeftijdscategorieën en zowel bij jongens als bij meisjes.

Hier ziet u het wekelijks totaal aantal patiënten met een methylfenidaatvoorschrift (per 100.000 kinderen en adolscenten) in 2019 en 2020. Bekijk alle scores in de factsheet.

Nivel: grafiek mehtylfenidaat

Over het onderzoek
Voor het vaststellen van de cijfers maken we gebruik van de deelnemende huisartsenpraktijken aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.