Nivel verkent actuele situatie huisartsenzorg
Nieuws
21-12-2020

Nivel verkent actuele situatie huisartsenzorg

Vanwege de grote druk op de huisartsenzorg monitort het Nivel de knelpunten van alle huisartsenpraktijken in Nederland intensiever dan ooit. We doen dan ook een oproep aan huisartsenpraktijken om de online enquête in te vullen die per email is toegestuurd. Hiermee kan de actuele situatie van de Nederlandse huisartsenzorg in kaart worden gebracht.

De huisartsenzorg in Nederland wordt zwaar op de proef gesteld. Boven op de reguliere zorg brengt de coronacrisis sinds begin dit jaar nieuwe uitdagingen met zich mee. Naast de pandemie spelen andere zaken, zoals spanningen op de arbeidsmarkt, werkdruk, knelpunten rond personeelsplanning en de inzage in het elektronisch patiëntdossier door patiënten.

Doe mee en vul de vragenlijst in
Sinds 2018 schrijft het Nivel jaarlijks alle bijna 5.000 huisartsenpraktijken in Nederland aan over een praktijkenquête. Deze zijn ook 17 december weer aangeschreven. Door de vragenlijst in te vullen kunnen de huisartsenpraktijken inzicht geven in de actuele situatie in de huisartsenpraktijk.
De vragenlijst is opgesteld in afstemming met onder andere InEen, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), Stichting KOH, het Capaciteitsorgaan en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Meer weten? Lees onze oproep voor deelname.

Inzicht bieden in de actuele situatie huisartsenzorg
De vragenlijst gaat inzicht geven in onder andere de personeelssamenstelling in de huisartsenpraktijk, de effecten van online inzage in het medisch dossier en de gevolgen van de coronapandemie voor de huisartsenpraktijk en eventuele andere actuele knelpunten. Met de uitkomsten kan gerichte ondersteuning geboden worden aan huisartsenpraktijken.

Over het onderzoek
Dit is het enige onderzoek in Nederland dat landelijk én regionaal de situatie in de huisartsenzorg monitort vanuit praktijkperspectief. Wij doen dit om alle praktijken en regio’s te ondersteunen. De bevindingen worden verwerkt in een onderzoeksrapport. Zodra dit rapport op onze website is gepubliceerd, ontvangen deelnemende praktijken van ons per e-mail een link naar het rapport.

Meer weten of vragen over (deelname aan) het onderzoek?
Neem contact op met de onderzoekers via balanshazorg@nivel.nl.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.