Nivel: Praktisch overzicht van e-health-toepassingen en implementatiestappen kan gebruik e-health in huisartsenpraktijk vergemakkelijken
Nieuws
27-07-2020

Praktisch overzicht van e-health-toepassingen en implementatiestappen kan gebruik e-health in huisartsenpraktijk vergemakkelijken

Ter bevordering van het gebruik van e-health in de huisartsenzorg brengt het Nivel een handzaam overzicht (downloadable) uit, met daarin niet alleen een heldere, beeldende beschrijving van zeven typen e-health-toepassingen, maar ook een bijbehorend implementatieplan in 6 stappen. 

Uit eerder Nivel-onderzoek bleek dat er al veel verschillende e-health-toepassingen worden gebruikt en dat huisartsenpraktijken daar over het algemeen goede ervaringen mee hebben (meer hierover leest u in het nieuwsbericht ‘Positieve ervaringen van huisartsen en patiënten met veelbelovende e-health-toepassingen smaakt naar meer, met bijbehorend rapport). De Nivel-infographic die we in vervolg hierop uitgeven, biedt huisartsenpraktijken concrete handvatten om e-health daadwerkelijk te implementeren, zowel bij de zorgverlener als bij de cliënt. 

Overzicht van e-health-toepassingen én een bijbehorend implementatieplan
De infographic bestaat uit twee componenten: ten eerste een implementatieplan voor e-health en ten tweede een overzicht van al bestaande, veelbelovende typen e-health-toepassingen en de ervaringen daarmee. Enkele voorbeelden hiervan zijn digitale toepassingen voor informatievoorziening, voor communicatie en voor telemonitoring. 

Fragment uit het ‘Overzicht e-health-toepassingen’. Voor het gehele overzicht (met de beschrijving van zeven typen toepassingen) kunt u de gehele infographic downloaden.

Communicatietoepassingen zorgprofessionals

Handig voor huisartsenpraktijken én beleidsmakers in de zorg
Door het handzame implementatieplan biedt de infographic aan huisartsenvoorzieningen en beleidsmakers handvatten om (gezamenlijk) e-health te implementeren en/of op te schalen. 

Fragment uit het ‘Implementatieplan e-health’. Voor het gehele implementatieplan kunt u de gehele infographic downloaden.

Implementatieplan e-health

Het onderzoek
De gegevens in de infographic zijn afkomstig uit het onderzoeksrapport ‘De inzet van e-health-toepassingen in de huisartsenzorg: leren van de succesverhalen uit de praktijk’
Voor dit onderzoek heeft het Nivel zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek gedaan. Hiervoor hebben we vier soorten bronnen gebruikt: (1) data uit de eHealth-monitors 2018 en 2019, (2) drie relevante informatiebronnen over e-health om veelbelovende en/of succesvolle e-health-toepassingen binnen de huisartsenzorg te kunnen identificeren, (3) casestudies van zeven huisartsenpraktijken, uitgevoerd in oktober 2019 en (4) interviews met vijf zorgverzekeraars in Nederland, afgenomen in de periode februari - maart 2020. 

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), directie Curatieve Zorg en het Bestuurlijk Overleg Huisartsenzorg, dat bestaat uit het ministerie van VWS, de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV), de belangenvereniging eerstelijnszorg InEen, Patiëntenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). De gebruikte gegevens hebben betrekking op de periode voor de corona-uitbraak in Nederland en dateren van oktober 2019 t/m maart 2020.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.