Nieuws
04-12-2003

Uiteindelijk verandert bijna niemand van ziekenfonds

Ruim een kwart van de ziekenfondsverzekerden heeft de afgelopen vijf jaar overwogen van ziekenfonds te wisselen vanwege de hoogte of de stijging van de premie. De meesten doen dat als puntje bij paaltje komt echter niet.Zij vinden de administratieve rompslomp te groot en menen dat zij bij een ander ziekenfonds toch niet veel beter af zouden zijn. In de afgelopen 5 jaar wisselde 8,6% van de ziekenfondsverzekerden van zorgverzekeraar, ondanks de grote aandacht voor de hoogte van de nominale ziekenfondspremie in de verkiezingscampagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van januari 2003. Eerder NIPO-onderzoek liet zien dat veel ziekenfondsverzekerden overwegen om te veranderen van ziekenfonds. Dit NIVEL onderzoek laat zien dat slechts een klein aantal van hen die stap daadwerkelijk zet.

De keuze voor een ziekenfonds blijkt nauwelijks gebaseerd op een rationele afweging van prijs en product. Consumenten zijn weliswaar niet juichend tevreden over de prestaties van hun eigen ziekenfonds, maar zij vermoeden dat zij bij een ander fonds niet veel beter af zullen zijn en besparen zich daarom de moeite. Blijkbaar zijn de premieverschillen tussen ziekenfondsen nog altijd niet groot genoeg om de consument massaal aan te zetten tot het zoeken naar de goedkoopste. Daarnaast profileren ziekenfondsen zich inhoudelijk kennelijk te weinig om de consument het idee te geven dat het ene fonds duidelijk beter presteert dan het andere.
Dit blijkt uit een peiling door NIVEL in opdracht van het College voor Zorgverzekeringen (CvZ),  onder de leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg.
Er lijkt sprake van een vicieuze cirkel. Doordat verzekeraars zich op de markt voor individuele contracten nauwelijks profileren met hun zorginkoopbeleid, zien verzekerden geen verschil tussen de ene verzekeraar en de andere. Daardoor vinden ze het teveel moeite om te wisselen van verzekeraar en zo worden verzekeraars weer nauwelijks geprikkeld om zich te onderscheiden op het gebied van zorginkoop.
Verzekerden die overwogen te wisselen, waren jonger en hoger opgeleid dan gemiddeld. Ze zeiden de wisseling te overwegen vanwege de kosten. Overigens bleken juist zij een lagere nominale premie te betalen dan degenen die dat niet overwogen. Ook het opzeggen van de aanvullende verzekering is niet op grote schaal aan de orde geweest.

Download dit NIVEL rapport  

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.