Verreweg de meeste burgers accepteren dat de coronamaatregelen 'zo lang als nodig' blijven gelden
Nieuws
14-05-2020

Verreweg de meeste burgers accepteren dat de coronamaatregelen 'zo lang als nodig' blijven gelden (3 metingen acceptatie, 30/3 - 3/5)

Het grootste deel van de Nederlandse bevolking accepteert de maatregelen die de overheid heeft genomen in verband met de COVID-19-uitbraak. Dit was het geval bij de eerste meting eind maart en kwam ook weer naar voren uit derde meting begin mei. Dit blijkt uit herhaalde peilingen van het Nivel binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg.

Bij de genomen hygiënemaatregelen – goed je handen wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken, geen handen schudden – nam het percentage mensen dat zegt dat deze zolang als nodig is mogen duren, eerst nog toe en blijft het daarna even hoog (83% en 82%). Voor thuisblijven bij koorts en/of milde verkoudheidsklachten zien we een stijging in het percentage. Het draagvlak voor deze maatregel neemt nog steeds toe (van 72% naar 77%).

Hieronder ziet u de score op de vragen op meetmoment 3 (27 apr - 3 mei 2020). Voor alle scores: bekijk feitenblad 1 (meting 30 mrt - 5 apr), feitenblad 2 (meting 13 - 19 apr) en feitenblad 3 (meting 27 apr - 3 mei).

score op de vragen op meetmoment 3

Maatregelen tegen groepsvorming
Ook voor het afgelasten van bijeenkomsten en evenementen is een (lichte) stijging in het draagvlak te zien (van 70% naar 73%). Voor 1,5 meter afstand houden en het verbod op groepsvorming in de publieke ruimte zien we in de laatste meting een lichte daling in het draagvlak.
Echter, als het gaat om zoveel mogelijk thuisblijven en het sluiten van scholen, eet- en drinkgelegenheden en publieke locaties zoals musea en sportclubs, zien we een significante daling in het percentage mensen dat zegt dat deze maatregel zolang als nodig is mag duren. Het draagvlak voor deze maatregelen neemt verder af, 53% tot 56% vindt dat deze maatregelen zo lang als nodig mogen duren.

Bijna de helft van de burgers steunt verbod op bezoek verpleeghuizen
Tot nu toe is er één keer gemeten wat burgers vinden van het verbod om op bezoek te gaan in verpleeghuizen, in week 10 (27 april - 3 mei, meetmoment 3). Bijna de helft van de ondervraagden blijkt het hiermee eens te zijn (47%) en 9% is tegen deze maatregel.

Over het onderzoek
De vragenlijst over de acceptatie van de genomen maatregelen in de aanpak van het coronavirus is tot nu toe drie keer afgenomen, bij zo’n 3260 leden van het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg, de respons was tussen de 2650 en 2726 personen. De vragenlijst is nog één keer uitgezet, in week 20 (11 -17 mei), ook hierover zullen we berichten. Het onderzoek voeren we uit op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en is onderdeel van een monitor naar coronagerelateerde percepties, die loopt van week 9 tot week 20. Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.