Nivel: Zes geleerde lessen voor de huisartsenzorg in tijden van corona
Nieuws
22-07-2020

Zes geleerde lessen voor de huisartsenzorg in tijden van corona

Huisartsenpraktijken geven aan dat zij bij een eventuele tweede coronagolf vooral behoefte hebben aan een actueel inzicht in de capaciteit van ziekenhuizen, eerstelijnsverblijven (ELV’s) en de thuiszorg. Daarnaast is ondersteuning bij de zorgverlening aan niet-coronapatiënten welkom en zou er extra aandacht moeten zijn voor het op peil houden van voorraden, financiën en personele inzet in de eigen praktijk. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel in opdracht van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). 

Nu de eerste piek van coronabesmettingen in Nederland voorbij is, wordt overal gewerkt aan draaiboeken voor een eventuele tweede golf. Daarvoor is het belangrijk om terug te kijken naar de maanden april en mei van dit jaar. Het Nivel vroeg huisartsenpraktijken wat hun ondersteuningsbehoeften waren in deze periode. Hieronder zijn de zes belangrijkste op een rijtje gezet.

Dit overzicht maakt deel uit van de factsheet Geleerde lessen in coronatijd van grote waarde voor huisartsenpraktijken bij eventuele tweede golf.

Nivel: geleerde lessen corona


Over het onderzoek
Het Nivel heeft eind april een web-enquête gehouden onder alle Nederlandse huisartsenpraktijken, waarin gevraagd is naar de ondersteuningsbehoeften op dat moment. Dit is uitgevraagd met betrekking tot: (1) de patiëntenzorg, (2) de praktijkvoering en (3) de zorg voor het eigen personeel. De respons was 35%, wat inhoudt dat van 1.443 huisartsenpraktijken de antwoorden zijn binnengekomen. Deze gegevens vormen de basis van deze factsheet.

Het Nivel voert dit onderzoek uit in opdracht van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa); mede-opdrachtgever is het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De vragenlijst is opgesteld in afstemming met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Dit is het enige onderzoek in Nederland dat landelijk én regionaal de impact van corona op de huisartsenzorg monitort vanuit praktijkperspectief. De bevindingen worden verwerkt in een reeks factsheets.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.