Tool - MyBoT: hulpmiddel bij het praten over behandellast (2021)

Het Nivel ontwikkelde een digitale gesprekstool die jongeren en zorgverleners bewust maakt van deze zogenoemde behandellast en hen ondersteunt bij het praten hierover: de bodymaptool MyBoT.

Jongeren met een chronische aandoening hebben baat bij een - vaak intensieve en langdurige - behandeling; het vermindert klachten en symptomen. Een behandeling heeft echter ook gevolgen voor het dagelijks leven van deze jongeren.

Het maken van een eigen 'bodymap'Het maken van een eigen ‘bodymap’

In MyBot maken jongeren een ‘bodymap’, zoals bijvoorbeeld de volgende:

Nivel-Bodymap

Een bodymap is een afbeelding van een lijf, waarin jongeren met foto’s, iconen en tekst kunnen aangeven wat een behandeling met hen doet.

Een 'chatrobot' stelt vragen over hoe het met ze gaat, wat ze leuk vinden om te doen en de invloed van hun behandeling hierop.

Na het doorlopen van de vragen kunnen jongeren hun persoonlijke bodymap printen en bespreken met hun zorgverlener.

In het filmpje hierboven wordt de werking ervan duidelijk uitgelegd.

Onderwerpen in de BodymaptoolOnderwerpen in de bodymaptool

MyBot gaat niet alleen over lichamelijke bijwerkingen van een behandeling. Het gaat juist ook over school, werk, sociale bezigheden en toekomstdromen. MyBot helpt jongeren hierover nadenken.

Voorbeelden van vragen aan de jongere, zijn:

 • Wat doet de behandeling met je lijf en je leven?
 • Welke dingen doe jij zelf in je behandeling?
 • Wat vind je niet fijn in je behandeling?
 • Wie staan er voor jou klaar?
 • Welke vragen wil je stellen aan je zorgverlener?

Doelgroep: jongeren met een chronische aandoening en hun zorgverlenersDoelgroep: jongeren met een chronische aandoening en hun zorgverleners

MyBoT is vrij te gebruiken door alle jongeren met een chronische lichamelijke aandoening die meer inzicht willen in hun behandellast en/of daarover willen praten met hun zorgverleners. Jongeren kunnen het op advies van hun zorgverleners gebruiken, maar kunnen het ook zelf voorstellen.

Werken met Bodymaptool in 10 eenvoudige stappenWerken met MyBot in 10 eenvoudige stappen

Het gebruik van de tool is makkelijk. Je doorloopt een aantal stappen en de chatrobot vertelt je per stap hoe het verdergaat. Bij de tool hoort bovendien een begeleidende kennisbundel met daarin verschillende voorbeelden van bodymaps. Jongeren kunnen de tool thuis gebruiken en hun bodymap meenemen naar een afspraak met hun zorgverlener. Maar ze kunnen het ook samen met hun zorgverlener invullen en hun antwoorden direct bespreken.

MyBot in tien stappen

 1. Vind een rustig moment om MyBoT te gebruiken. Het kan wat tijd kosten om hem in te vullen. Dat is nodig om goed na te denken over de vragen.
 2. Open MyBot.
 3. Doorloop de site aan de hand van de chatrobot die jou vragen stelt over behandellast. De vragen zijn bedacht en besproken met ervaringsdeskundige jongeren en zorgverleners.
 4. Bedenk waarom je de tool gebruikt: wil je vooral zelf nadenken over de betekenis van je behandeling in je leven? Of wil je er vooral met je zorgverlener over praten? Neem dit mee in je antwoorden
 5. Sla vragen waar je niet op wilt ingaan over. Je kunt zelf kiezen welke vragen bij jou passen.
 6. De laatste vraag in de tool gaat over de onderwerpen die je met de zorgverlener wilt bespreken. Dat is belangrijk, want daarvoor is de tool ook bedoeld! Vul daarom vooral deze vraag in.
 7. Je hoeft de tool niet in één keer helemaal te doorlopen. Je kunt ook beginnen en er later mee verdergaan. Let op! Doe dat wel in dezelfde internetbrowser en verwijder tussendoor niet de cookies.
 8. Als je klaar bent, kun je het resultaat opslaan en afdrukken. Je kunt de afdruk meenemen naar het gesprek met je zorgverlener als je dat wilt.
 9. Als je het resultaat eenmaal hebt opgeslagen, kun je er niet aan verder werken. Je gegevens worden niet opgeslagen vanwege privacyoverwegingen.
 10. Veel succes met de bodymaptool MyBoT; we hopen dat het je helpt jouw behandellast te bespreken!

SamenwerkingspartnersSamenwerkingspartners

De tool is ontwikkeld met subsidie van het Agis Innovatiefonds. Het Nivel voerde dit onderzoek uit samen met het Prinses Máxima Centrum, het Wilhelmina Kinderziekenhuis, Maastricht University en Stichting JongPIT. Het ontwikkelen van de tool gebeurde in co-creatie met jongeren en zorgverleners.

Zie ook onze andere bodymaptool: UP!
Er is ook een bodymaptool voor jongeren met chronische psychische klachten: UP! Deze tool helpt in kaart brengen hoe het met je gaat, wat je voelt in je lijf en hoofd en de rol van bijvoorbeeld familie en vrienden, hobby’s, school en werk.

Schelven, F. van. Tool - MyBoT: hulpmiddel bij het praten over behandellast (2021). Uit: www.nivel.nl [Laatst gewijzigd op 21-05-2024; geraadpleegd op 22-06-2024]. URL: https://www.nivel.nl/nl/onderzoeksprogrammas/zorg-en-participatie-chronische-aandoeningen/tool-bodymaps-maken/tool-mybot