Tool - Bodymaps maken: gesprekshulpmiddelen voor jongeren en zorgverleners (2021-2023)

Met bodymaptools MyBoT en UP! maken jongeren met een chronische - lichamelijke of psychische - aandoening en hun zorgverleners een ‘bodymap’, een afbeelding van een lijf waarin ze met foto’s, plaatjes en tekst aangeven hoe het met ze gaat, wat ze voelen in hun lijf en hoofd en welke rol van familie en vrienden, hobby’s, school en werk spelen. 

Inhoud – Tool - Bodymaps maken: gesprekshulpmiddelen voor jongeren en zorgverleners (2021-2023)

Het maken van een bodymap bereidt de jongere voor op een gesprek met de zorgverlener. De bodymap kan ook worden geprint en meegenomen door de jongere.

Uitleg bodymaptool MyBoT, voor jongeren met een lichamelijke chronische aandoening

LampjeBodymaptools voor psychische en lichamelijke aandoeningen

De bodymaptools gaan in op de gevolgen van een chronische lichamelijke of psychische aandoening voor het welzijn en leven van jongeren. Ze gaan in op onderwerpen die belangrijk zijn voor jongeren, zoals school, werk, sociale bezigheden en toekomstdromen. Een bodymap vertelt het verhaal van degene die hem heeft gemaakt. Het idee: soms is het makkelijker om iets te laten zien dan om erover te praten.

Er zijn twee verschillende bodymaptools ontwikkeld:

  • MyBoT, voor jongeren met een chronische lichamelijke aandoening die meer inzicht willen in de invloed van een medische behandeling op hun (dagelijks) leven en daarover willen praten met hun zorgverlener.
  • UP!, voor jongeren met langdurige psychische problemen die meer inzicht willen in hun gevoel en daarover willen praten met hun behandelaars.

Bodymap tools gebruikenBodymaptools gebruiken

Beide bodymaptools zijn vrij te gebruiken. Jongeren kunnen het op advies van hun zorgverleners gebruiken, maar kunnen het ook zelf voorstellen.

Jongeren worden bij het maken van hun persoonlijke bodymap begeleid door een chatrobot. Deze stelt vragen over hun gevoelens, wat ze leuk vinden om te doen en de invloed van hun aandoening of behandeling hierop. Na het doorlopen van de vragen kunnen jongeren hun bodymap laten zien en bespreken met hun zorgverlener. Ze kunnen de bodymap ook voor zichzelf houden.

Twee voorbeelden van bodymaps:

Nivel-bodymaps-tools

 

Schelven, F. van . Tool - Bodymaps maken: gesprekshulpmiddelen voor jongeren en zorgverleners (2021-2023). Uit: www.nivel.nl [Laatst gewijzigd op 21-05-2024; geraadpleegd op 22-06-2024]. URL: https://www.nivel.nl/nl/onderzoeksprogrammas/zorg-en-participatie-chronische-aandoeningen/tool-bodymaps-maken