Werken bij het Nivel

Medewerkers van het Nivel krijgen veel ruimte voor het ontwikkelen van een eigen specialisme, zowel wetenschappelijk onderzoekers als andere professionals.

Nivel-werken-550px

Zo’n honderd wetenschappers onderzoeken bij het Nivel allerlei aspecten van de Nederlandse gezondheidszorg. Daarnaast werken er ongeveer zestig medewerkers in andere functies, die het doen van onderzoek faciliteren of het Nivel als instituut laten draaien. Er is een open en collegiale cultuur, waarin ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling. We vinden het belangrijk dat werknemers hier met plezier werken. Alle medewerkers vallen onder de Rechtspositieregeling (RPR) van het Nivel. Deze RPR is afgeleid van de CAO VVT.

SignalerenMaatschappelijke impact

Ons onderzoek wordt gekenmerkt door wetenschappelijk hoogstaande kwaliteit, praktische toepasbaarheid en maatschappelijke impact. We kiezen onze thema’s van onderzoek zelf of gaan in op verzoeken van derden, zoals ministeries, zorgverzekeraars, zorginstellingen, patiëntenorganisaties en consumentenplatforms. We haken zoveel mogelijk aan bij actuele maatschappelijke ontwikkelingen en werken nauw samen met universiteiten en andere partners.

TeamMedewerkers Nivel

Bij het Nivel zijn naast onderzoekers vele andere professionals werkzaam.

 • Onderzoekers: het wetenschappelijk personeel is samengesteld uit onderzoekers in verschillende stadia van hun loopbaan. Het Nivel kent een kern van senior onderzoekers die breed inzetbaar is, naast jongere onderzoekers die zich nog moeten ontwikkelen. Tevens zijn er promovendi die langdurig worden ingezet op onderzoek met een hoge wetenschappelijke impact.
 • Onderzoeksondersteunde professionals: het Nivel telt zo’n zestig medewerkers die werkzaam zijn in onderzoeksondersteunende functies. Zij zorgen ervoor dat onderzoekers voorzien worden van alle relevante gegevens uit onze onderzoekssystemen, dat onze databases veilig, up-to-date en betrouwbaar zijn en dat het Nivel eenduidig, helder en zelfbewust naar buiten treedt.
 • Professionals in bedrijfsvoering: ten slotte zijn er tal van medewerkers die ervoor zorgen dat het Nivel als organisatie goed draait. Hierbij kunt u denken aan secretaresses en medewerkers in administratieve afdelingen, bij HRM, bij Facilitaire Zaken en bij ICT.

Type patientRuimte voor ontwikkeling

Het Nivel biedt zijn medewerkers tal van carrièremogelijkheden. Het personeelsbeleid is gericht op het ontwikkelen van de competenties van alle onderzoeksmedewerkers in dienst van het Nivel:
Jonge onderzoekers met een wetenschappelijke ambitie kunnen in een aantal gevallen bij ons promoveren. Alle junior onderzoekers in dienst bij het Nivel kunnen deelnemen aan het TOP-programma (zie hieronder).
Gepromoveerde onderzoekers krijgen ruimte voor het ontwikkelen van een eigen specialisme en kunnen deelnemen aan het POST-programma.
Voor senior onderzoekers en programmaleiders maken we in overleg een ontwikkelplan op maat.
Alle onderzoekers doen mee aan het Wetenschappelijk Overleg: hierin krijgen ze feedback op hun onderzoek en leren ze van elkaar.

Ook professionals in ondersteunende functies kunnen zich ontwikkelen in de breedte, maar vooral ook in de diepte van hun vak. We bieden intern georganiseerde cursussen en workshops aan en daarnaast tal van online trainingen via GoodHabitz, een erkende aanbieder van zeer diverse e-learningpakketten.

Redenen om bij ons te willen werken

 • een aantrekkelijk salaris
 • flexibele arbeidsvoorwaarden met oog voor de balans werk-privé
 • een talentprogramma voor junior onderzoekers (TOP-programma, zie hieronder)
 • de mogelijkheid tot promoveren
 • ruimte voor persoonlijke ontwikkeling voor onderzoekers en andere professionals
 • een werkplek op loopafstand van het NS-station, dichtbij de Utrechtse binnenstad
 • een NS-businesskaart tegen een kleine bijdrage (trein of ov)
 • een goedverzorgde lunch tegen kleine bijdrage
 • een actieve personeelsvereniging
 • een informele werksfeer
 • een vitaliteitsprogramma (zie hieronder) waarmee duurzame inzetbaarheid van medewerkers wordt beoogd
   

ToezichtAanstellings- en selectiebeleid

We streven ernaar deskundige en bevlogen medewerkers werkzaam te hebben voor het Nivel. We verlangen van medewerkers te beschikken over de juiste kennis, de juiste vaardigheden en de juiste competenties. Daarnaast dienen zij bereid te zijn zich verder te ontwikkelen én een bijdrage te leveren aan de missie en ambities van het Nivel.

De duur van een aanstelling als onderzoeker hangt samen met de looptijd van projecten en de beschikbaarheid van financiële middelen. Waar dat mogelijk is creëren we functies voor langere perioden en promotieplekken voor talentvolle junior onderzoekers. Vanwege de projectmatige opzet van onze werkprocessen worden regelmatig nieuwe medewerkers aangetrokken, bij voorkeur medewerkers die veel waarde hechten aan de ontplooiingsmogelijkheden die we ze kunnen bieden.

Duim omhoogTOP-programma: voor junior onderzoekers in dienst van het Nivel

Het TOP-programma is een opleidings- en ontwikkelprogramma voor junior onderzoekers in dienst bij het Nivel; dit betreft onderzoekers met maximaal twee jaar werkervaring. Het is onze bedoeling om jouw tijd bij het Nivel zo leerzaam en nuttig mogelijk te maken. Het TOP-programma is ontwikkeld om je te ondersteunen in je persoonlijke ontwikkeling; we bieden je cursusmogelijkheden aan en helpen je bij het voorbereiden van jouw verdere loopbaan. Een aantal van onze programmaleiders is hoogleraar bij een universiteit. Junior onderzoekers kunnen onder hun begeleiding promotieonderzoek doen en promoveren.

“Het doel van het TOP-programma is het ondersteunen van de persoonlijke ontwikkeling, het bieden van cursusmogelijkheden en het bieden van hulp bij de voorbereiding op een loopbaan na die bij het Nivel.”

Concreet omvat het TOP-programma:

 • begeleid worden door een mentor
 • gestimuleerd worden om actief te netwerken met collega’s van andere themagebieden
 • de mogelijkheid krijgen tot het volgen van cursussen, zoals: een presentatie in het Engels maken en houden; helder schrijven; toegepaste statistiek
 • leren wetenschappelijke artikelen te schrijven
 • bijwonen van symposia en congressen als onderdeel van ‘training on the job’
 • voeren van in- en externe gesprekken over interessante zorgthema’s
 • meedenken binnen de organisatie
 • deelnemen aan intervisiebijeenkomsten voor en door junioren

Duim omhoogPOST-programma: ontwikkeltraject voor postdoc onderzoekers

Het POST-programma is een ontwikkelprogramma waaraan postdoc onderzoekers werkzaam bij het Nivel kunnen deelnemen vanaf het moment dat ze gepromoveerd zijn. Het doorlopen van het POST-traject kan postdocs ondersteunen in hun ambitie om senior onderzoeker te worden.

Het POST-traject kent de volgende onderdelen:

 • Als postdoc onderzoeker begin je met het begeleiding geven aan anderen.
 • Je krijgt direct de verantwoordelijkheid om zelf onderzoeksvoorstellen te schrijven.
 • Je krijgt steeds meer verantwoordelijkheid over zaken als het inzetten van mensen, tijd en middelen.
 • Je krijgt een steeds grotere rol in het zelfstandig onderhouden van een netwerk.
 • Je wordt geacht een eigen terrein van expertise te ontwikkelen samen met je begeleiders.
 • Je maakt een persoonlijk ontwikkelplan dat je samen met je begeleider evalueert.
 • Je kunt deelnemen aan een intervisiegroep met andere postdoc onderzoekers.

Kortom, het POST-programma biedt postdoc onderzoekers van het Nivel de mogelijkheid zich vakinhoudelijk en qua projectmanagement verder te ontwikkelen. Het programma duurt zo’n drie jaar, in deze periode zullen verschillende trainingen worden doorlopen.

Vinkje GoedVitaliteitsprogramma

Met ons vitaliteitsprogramma beogen we een duurzame inzetbaarheid van medewerkers te realiseren. Binnen het programma richten we ons op verschillende aspecten die de vitaliteit van onze medewerkers voorstaat. Denk aan het beschikbaar stellen van dynamische werkplekken, erop toezien dat te hoge werkdruk wordt tegengegaan en werken met een team Gezond Werken binnen het Nivel. We willen voorkomen dat werkstress een negatieve invloed krijgt op het werkplezier van onze medewerkers.

Meer wetenMeer weten over werken bij ons?

Bent u geïnteresseerd in een van onze vacatures of een stageplek? Of heeft uw vragen over ons personeelsbeleid? Neem dan contact op met Astrid Huijgen via 030-2729684 of per mail via a.huijgen@nivel.nl

Open sollicitatie (alleen mogelijk voor stageplaatsen)

Het Nivel is regelmatig op zoek naar betrokken en enthousiaste stagiaires.
Stuur een open sollicitatie naar Astrid Huijgen via vacatures@nivel.nl.

Abonneren op de vacatureservice

Bent u geïnteresseerd in de vacatures die er zijn bij het Nivel? Blijf dan op de hoogte van het actuele vacature-aanbod.
Geef uw naam en e-mailadres door en ontvang de nieuwe vacatures per e-mail.

 

Niel-laag

 

Hellingman, M., Huijgen, A. Werken bij het Nivel. Uit: www.nivel.nl [Laatst gewijzigd op 12-07-2021; geraadpleegd op 19-09-2021]. URL: https://www.nivel.nl/nl/over-het-nivel/werken-bij-het-nivel