Werken bij het Nivel

Medewerkers van het Nivel krijgen veel ruimte voor het ontwikkelen van een eigen specialisme, zowel wetenschappelijk onderzoekers als andere professionals.

Zo’n honderd wetenschappers onderzoeken bij het Nivel allerlei aspecten van de Nederlandse gezondheidszorg. Daarnaast werken er ongeveer zestig medewerkers in andere functies, die het Nivel als instituut laten draaien en het doen van onderzoek faciliteren.

Er is een open en collegiale cultuur, waarin ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling. We vinden het belangrijk dat werknemers hier met plezier werken. Alle medewerkers vallen onder de Rechtspositieregeling (RPR) van het Nivel. Deze RPR is afgeleid van de CAO VVT.

Nivel-werken-550px

SignalerenMaatschappelijke impact

Ons onderzoek wordt gekenmerkt door hoge wetenschappelijke kwaliteit, door praktische toepasbaarheid en door maatschappelijke impact. We kiezen onze thema’s van onderzoek zelf of gaan in op verzoeken van derden, zoals ministeries, zorgverzekeraars, zorginstellingen, patiëntenorganisaties en consumentenplatforms. We haken zoveel mogelijk aan bij actuele maatschappelijke ontwikkelingen en werken nauw samen met universiteiten en andere partners.

Type patientRuimte voor ontwikkeling

Het Nivel biedt zijn medewerkers tal van carrièremogelijkheden. Het personeelsbeleid is gericht op het ontwikkelen van de competenties van alle onderzoeksmedewerkers in dienst van het Nivel. Jonge onderzoekers met een wetenschappelijke ambitie kunnen in een aantal gevallen bij ons promoveren. Alle junioren kunnen deelnemen aan het TOP-programma (zie hieronder). Gepromoveerde onderzoekers krijgen ruimte voor het ontwikkelen van een eigen specialisme. Voor senioren en programmaleiders maken we in overleg een ontwikkelplan op maat. Alle onderzoekers doen mee aan het Wetenschappelijk Overleg: hierin krijgen ze feedback op hun onderzoek en leren ze van elkaar.
Ook professionals in ondersteunende functies kunnen zich ontwikkelen in de breedte, maar vooral ook in de diepte van hun vak. We bieden intern cursussen en workshops aan.

ToezichtAanstellings- en selectiebeleid

We streven ernaar deskundige en bevlogen medewerkers werkzaam te hebben voor het Nivel. We verlangen van medewerkers te beschikken over de juiste kennis, de juiste vaardigheden en de juiste competenties. Daarnaast dienen zij bereid te zijn zich verder te ontwikkelen én een bijdrage te leveren aan de missie en ambities van het Nivel.

De duur van een aanstelling als onderzoeker hangt samen met de looptijd van projecten en de beschikbaarheid van financiële middelen. Waar dat mogelijk is creëren we functies voor langere perioden en promotieplekken voor talentvolle junior onderzoekers. Vanwege de projectmatige opzet van onze werkprocessen worden regelmatig nieuwe medewerkers aangetrokken, bij voorkeur medewerkers die veel waarde hechten aan de ontplooiingsmogelijkheden die we ze kunnen bieden.

TeamMedewerkers Nivel

Binnen het Nivel zijn naast onderzoekers vele andere professionals aan het werk.

Onderzoekers

Het wetenschappelijk personeel is samengesteld uit onderzoekers in verschillende stadia van hun loopbaan. Het Nivel kent een kern van senior onderzoekers die breed inzetbaar is, naast jongere onderzoekers die zich nog moeten ontwikkelen. Tevens zijn er promovendi die langdurig worden ingezet op onderzoek met een hoge wetenschappelijke impact.

Andere professionals

Het Nivel telt zo’n zestig medewerkers die werkzaam zijn in onderzoeksfaciliterende functies of functies met betrekking tot bedrijfsvoering. Denk aan secretaresses en medewerkers bij administratieve afdelingen, bij HRM, bij Facilitaire Zaken, bij het Kenniscentrum en bij IT-afdelingen. Zij maken dat het onderzoek mogelijk wordt gemaakt, dat de organisatie goed draait, dat het Nivel zelfbewust naar buiten treedt en dat onze databases veilig, up-to-date en betrouwbaar zijn.

Vinkje GoedMogelijke redenen om bij ons te willen werken:

 • een aantrekkelijk salaris
 • flexibele arbeidsvoorwaarden met oog voor de balans werk-privé
 • een talentprogramma voor junior onderzoekers (TOP-programma, zie hieronder)
 • de mogelijkheid tot promoveren
 • ruimte voor persoonlijke ontwikkeling voor onderzoekers en andere professionals
 • een werkplek op loopafstand van het NS-station, dichtbij de Utrechtse binnenstad
 • een NS-businesskaart tegen een kleine bijdrage (trein of ov)
 • een goedverzorgde lunch tegen kleine bijdrage
 • een actieve personeelsvereniging
 • een informele werksfeer
 • een vitaliteitsprogramma (zie hieronder) waarmee duurzame inzetbaarheid van de medewerkers wordt beoogd


TOP-programma

Het TOP-programma is een opleidings- en ontwikkelprogramma voor junior onderzoekers; onderzoekers met maximaal twee jaar werkervaring. Het is onze bedoeling om jouw tijd bij het Nivel zo leerzaam en nuttig mogelijk te maken. Het programma is ontwikkeld om je te ondersteunen in je persoonlijke ontwikkeling; we bieden je cursusmogelijkheden aan en helpen je bij het voorbereiden van jouw verdere loopbaan. Een aantal van onze programmaleiders is hoogleraar bij een universiteit. Junior onderzoekers kunnen onder hun begeleiding promotie-onderzoek doen en promoveren.

“Het doel van het TOP-programma is het ondersteunen van de persoonlijke ontwikkeling, het bieden van cursusmogelijkheden en het bieden van hulp bij de voorbereiding op een loopbaan na die bij het Nivel.”

div style="background:#D9F3F4;padding:10px;">

Concreet omvat het TOP-programma:

 • begeleid worden door een mentor
 • gestimuleerd worden om actief te netwerken met collega’s van andere themagebieden
 • de mogelijkheid krijgen tot het volgen van cursussen, zoals: een presentatie in het Engels maken en houden; helder schrijven; toegepaste statistiek
 • leren wetenschappelijke artikelen te schrijven
 • bijwonen van symposia en congressen als onderdeel van ‘training on the job’
 • voeren van in- en externe gesprekken over interessante zorgthema’s
 • meedenken binnen de organisatie
 • deelnemen aan intervisiebijeenkomsten voor en door junioren


Vitaliteitsprogramma

Met ons vitaliteitsprogramma beogen we een duurzame inzetbaarheid van medewerkers te realiseren. Binnen het programma richten we ons op verschillende aspecten die de vitaliteit van onze medewerkers voorstaat. Denk aan het beschikbaar stellen van dynamische werkplekken, erop toezien dat te hoge werkdruk wordt tegengegaan en werken met een team Gezond Werken binnen het Nivel. We willen voorkomen dat werkstress een negatieve invloed krijgt op het werkplezier van onze medewerkers.

Meer wetenMeer weten over werken bij ons?

Bent u geïnteresseerd in een van onze vacatures of een stageplek? Of heeft uw vragen over ons personeelsbeleid? Neem dan contact op met Astrid Huijgen via 030-2729684 of per mail via a.huijgen@nivel.nl

Open sollicitatie (alleen mogelijk voor stageplaatsen)

Het Nivel is regelmatig op zoek naar betrokken en enthousiaste stagiaires.
Stuur een open sollicitatie naar Astrid Huijgen via vacatures@nivel.nl.

Abonneren op de vacatureservice

Bent u geïnteresseerd in de vacatures die er zijn bij het Nivel? Blijf dan op de hoogte van het actuele vacature-aanbod.
Geef uw naam en e-mailadres door en ontvang de nieuwe vacatures per e-mail.

 

Niel-laag

 

Hellingman, M., Huijgen, A. Werken bij het Nivel. Uit: www.nivel.nl [Laatst gewijzigd op 18-03-2021; geraadpleegd op 17-04-2021]. URL: https://www.nivel.nl/nl/over-het-nivel/werken-bij-het-nivel