Start
juli 2022

Blefaritis behandelen in de huisartspraktijk

Duur: jul 2022 - jun 2024

Achtergrond

De belangrijkste behandelopties voor patiënten met blefaritis zijn ooglidrandhygiëne en topicale antibiotica. Voor beide is beperkt bewijs van effectiviteit.

Doel

Met dit observationele onderzoek beogen we meer inzicht te krijgen in de ervaringen van zowel huisartsen als patiënten met deze twee behandelingen. We evalueren de haalbaarheid van het adviseren van ooglidrandhygiëne voor blefaritis in de huisartsenpraktijk als 1e keus, waarbij we ons specifiek richten op faciliterende en beperkende factoren, zowel bij huisarts en patiënt voor het volgen van de behandelrichtlijnen.

Methode

Met behulp van de Nivel Peilstations vragen we deelnemende huisartsen een vragenlijst in te vullen zodra zij een patiënt met blefaritis op het spreekuur hebben gezien. We maken onderscheid tussen een nieuwe episode blefaritis of een herhaalcontact. Ook vindt er een vragenlijstonderzoek plaats onder patiënten. Naast de informatie die de ingevulde vragenlijsten door huisartsen en patiënten opleveren zullen we aanvullende informatie uit de Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn (NZR) opvragen over onder andere aantal contactmomenten, medicatie en verwijzingen.

Resultaat

We krijgen inzicht in de haalbaarheid van het toepassen van ooglidrandhygiëne als behandeling voor blefaritis in de huisartsenpraktijk. Ook inventariseren we de slagingskans van de verschillende behandelopties in de verschillende patiëntengroepen. Deze resultaten zijn van belang om de behandeling van blefaritis in de huisartsenpraktijk te kunnen optimaliseren. De uitkomsten van het onderzoek publiceren we in een wetenschappelijk artikel.

Dit project wordt gesubsidieerd door
Stichting Stoffels-Hornstra