Ervaringen en wensen bij migraine
Duur: april - oktober 2025
Achtergrond
In Nederland lijden ongeveer 2,5 miljoen mensen aan migraine. Migraine is een hersenziekte die het dagelijks functioneren ernstig kan belemmeren. De zorg voor migraine kent een aantal uitdagingen. Veel mensen stappen pas laat naar de zorgverlener om professionele hulp te zoeken. Daarnaast is er (nog) weinig kennis over migraine bij zorgverleners, vooral in de eerstelijnszorg, en vinden zij het soms lastig om een diagnose te stellen omdat de symptomen van hoofdpijn en migraine moeilijk te onderscheiden zijn. Migraine wordt vaak niet serieus genomen waardoor patiënten het gevoel krijgen dat er weinig gedaan kan worden aan de klachten.
Doel
Op dit moment is onvoldoende duidelijk waarom mensen niet of niet tijdig hulp zoeken voor migraineklachten, en wat hun ervaringen en behoeften zijn als het gaat om professionele zorg bij migraine. Het uiteindelijke doel van dit onderzoek is het verbeteren van zorg voor mensen met migraineklachten.
Methode
Wij organiseren drie focusgroepen met deelnemers met migraineklachten. Wij werven een diverse groep van deelnemers wat betreft persoons- en ziektekenmerken. Relevante thema’s worden besproken in de focusgroepen, zoals ervaringen met informatievoorziening, (integrale) zorg, toekomstwensen en vrouwspecifieke thema’s gerelateerd aan migraine. De topiclijst stellen wij op aan de hand van beleidsrelevante en wetenschappelijke (internationale) literatuur. De focusgroepen worden uitgewerkt met het kwalitatieve programma MaxQDA. De patiëntvereniging Hoofdpijnnet en de Hoofdpijn Alliantie adviseren ons enkele keren tijdens het onderzoek.
Resultaat
De resultaten van dit onderzoek worden gepubliceerd in een kort Nederlandstalig rapport en openbaar gedeeld.