Profile picture for user J.Menting@nivel.nl
Juliane Menting, PhD
Senior onderzoeker Zorg en Participatie bij Chronische Aandoeningen

Onderzoek

Ik ben projectleider van de Monitor Zorg en Participatie van mensen met een chronische ziekte of een beperking. Hierbij coördineer en voer ik voornamelijk projecten rondom het Nationaal Panel Chronisch Zieken en Gehandicapten (NPCG) uit. Dit panel bestudeert onder circa 3500 mensen met een chronische ziekte en/of lichamelijke beperking de opvattingen, behoeften en ervaringen rondom hun zorg- en leefsituatie. Thema’s die centraal staan in mijn onderzoek zijn: zorg en ondersteuning voor mensen met een chronische ziekte, kwaliteit van leven, zelfmanagement en health literacy.

Ik vind het belangrijk dat onderzoek bijdraagt aan het verbeteren van de situatie en de kwaliteit van leven van mensen met een chronische ziekte of beperking. De panels van het Nivel, waaronder het NPCG, zetten de gebruikers van de gezondheidszorg centraal. Mensen krijgen een stem en hun kennis, ervaringen en behoeften worden in kaart gebracht. Hierdoor kunnen wij onderzoek doen dat voor de patiënt relevant en actueel is. Dit geeft mij veel energie.

Publicaties

CV

Career
2022 - heden: Senior onderzoeker, Nivel
2018 - 2022: Postdoc onderzoeker, Nivel
2013 - 2017: Promovenda / onderzoeker, Radboudumc, afdeling Medische Psychologie
2012 - 2013: Onderzoeksassistent, Tactus Verslavingszorg
Education
2013 - 2017 PhD Medical Sciences, dissertation “Chronic fatigue in type 1 diabetes – from predictors to treatment”, Radboud University, Nijmegen
2011 - 2012: MSc Health Psychology, cum laude, University of Twente, Enschede
2008 - 2011: BSc Psychology, University of Twente, Enschede
Memberships/external committees
- Psychosocial Aspects of Diabetes (PSAD) Study Group