Publicatie

Publicatie datum

Voorschrijven van opioïden door de huisarts tijdens de coronapandemie. . Week 2-23, 6 januari - 7 juni 2020.

Weesie, Y., Hek, K., Lambooij, A., Hendriksen, J., Dijk, L. van. Voorschrijven van opioïden door de huisarts tijdens de coronapandemie. . Week 2-23, 6 januari - 7 juni 2020. Utrecht: Nivel, 2020. 5 p.
Download de PDF
Serie: Geneesmiddelenmonitor in coronatijd

Opioïden zijn zware pijnstillers die worden voorgeschreven bij ernstige pijnklachten zoals deze voorkomen bij kanker en na een operatie, of bij ernstige pijn die een belemmering vormt in het functioneren en niet voldoende onder controle te brengen is met andere methoden van pijnbehandeling. De middelen hebben echter ook nadelige effecten, zoals het optreden van bijwerkingen en het risico op verslaving.

Wat zijn de gevolgen van de coronapandemie voor het voorschrijven van opioïden?
En hoe verhoudt dit zich tot het voorschrijven van andere pijnmedicatie, zoals NSAIDs?

- Vanaf week 12, de eerste week dat er werd thuisgewerkt, krijgen minder patiënten een opioïde voorgeschreven in 2020 in vergelijking met 2019. De daling in NSAID-voorschriften is groter vergeleken met de opioïden.
- De daling geldt met name voor het voorschrijven van oxycodon aan nieuwe patiënten vanaf week 12.
- De dalende trend in het voorschrijven van opioïden die in 2019 is ingezet lijkt daarmee niet omgeslagen in een stijgende trend tijdens de coronapandemie.

De cijfers zijn berekend op basis van een steekproef van 350 huisartsenpraktijken die representatief zijn voor de Nederlandse huisartsenpraktijk en verspreid zijn door heel Nederland.