ca-pil-slikken
Nieuws
20-07-2020

Daling in het voorschrijven van pijnstillende medicatie tijdens coronapandemie

Tijdens de coronapandemie worden door huisartsen minder NSAIDs en iets minder opioïden voorgeschreven dan in dezelfde periode in 2019. De daling begon in week 12, de week dat de scholen en kinderdagverblijven dicht gingen en iedereen werd opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Het Nivel monitort het voorschrijven van geneesmiddelen door huisartsen tijdens de coronapandemie. Deze week publiceren we de vierde factsheet in deze serie; deze gaat over het voorschrijven van opioïden en NSAIDs.

Daling in voorschrijven opioïden minder groot dan in voorschrijven NSAIDs
De daling in het voorschrijven van opioïden was veel minder groot dan voor de meest voorgeschreven pijnstillers in de huisartspraktijk, de NSAIDs, zoals in de grafieken is te zien: links het aantal patiënten met een opioïdevoorschrift en rechts met een NSAID-voorschrift, waarbij het gaat om aantallen per week in 2019 en in 2020, per 100.000 ingeschreven patiënten. Bekijk alle scores – met duiding – in de factsheet.
 

opioiden-grafieken
Over het onderzoek
Voor het vaststellen van deze cijfers maken we gebruik van de gegevens van huisartsenpraktijken die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.