Nieuws
Voorschrijven zware pijnstillers in de huisartsenpraktijk en op de huisartsenpost laatste jaren stabiel
In 2022 is het aantal mensen dat zware pijnstillers (opioïden) voorgeschreven kreeg in de huisartsenpraktijk of de huisartsenpost (HAP) ongeveer gelijk gebleven met de jaren ervoor. Huisartsen op de HAP schreven verhoudingsgewijs vaker opioïden voor aan jongvolwassenen dan huisartsen in de huisartsenpraktijk. Zowel zwakke opioïden, zoals tramadol, als sterke, zoals morfine en oxycodon, werden nog steeds het vaakst voorgeschreven voor aandoeningen aan het bewegingsapparaat, zoals rugpijn. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Wereldwijd nam in de afgelopen decennia het aantal voorschriften voor opioïden toe, zo ook in Nederland. Door de hogere kans op misbruik door afhankelijkheid en overdosis wordt het voorschrijven van opioïden juist bij een aantal aandoeningen afgeraden. Het is daarom belangrijk om te weten hoe vaak, aan wie en waarvoor opioïden werden voorgeschreven door de huisarts.
Fragmenten uit de infographics. Het aantal voorschriften voor zowel zwakke als sterke opioïden lijkt ongeveer gelijk te blijven ten opzichte van voorgaande jaren.
Meer weten?
Hoe vaak werden opioïden voorgeschreven in de huisartsenpraktijk of op de huisartsenpost in de afgelopen 5 jaar, aan wie en waarvoor? Bekijk alle resultaten van dit Nivel-onderzoek in de publicaties over de huisartsenpraktijk en de huisartsenpost.
Het onderzoek
De gebruikte data uit 2018 tot en met 2022 zijn afkomstig uit Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. Tussen de 222 en 286 huisartsenpraktijken en tussen de 23 en 28 huisartsendienstenstructuren zijn in het onderzoek meegenomen, van wie we voldoende gegevens over verrichtingen en voorschriften hadden.