Publicatie

Publicatie datum

Voorschrijven van psychofarmaca door de huisarts tijdens de coronapandemie. Week 2-24 (6 januari - 12 juni 2020).

Hek, K., Weesie, Y., Lambooij, A., Hendriksen, J., Hooiveld, M., Korevaar, J., Dijk, L. van. Voorschrijven van psychofarmaca door de huisarts tijdens de coronapandemie. Week 2-24 (6 januari - 12 juni 2020). Utrecht: Nivel, 2020. 5 p.
Download de PDF
Serie: Geneesmiddelenmonitor in coronatijd.

De coronapandemie heeft geleid tot grote veranderingen in ons dagelijks leven. Zeker toen de maatregelen ingingen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dit bezorgde veel mensen angst en zorgen. Leidde dit ook tot het vaker voorschrijven van geneesmiddelen bij angst, depressie of slapeloosheid?
- Huisartsen schreven in de week van 16 maart (week 12) meer psychofarmaca (benzodiazepinen en antidepressiva) voor dan in de weken daarvoor. Dit duidt op een ‘hamstereffect’: mensen zijn de medicijnen voor alle zekerheid gaan inslaan. Daarna daalde het aantal voorschriften weer. De voorschrijfpiek viel in de week dat de scholen dicht gingen en de regering mensen opriep zo veel mogelijk thuis te werken.
- Het totaal aantal patiënten dat een antidepressivum kreeg voorgeschreven tussen week 12 en week 24 was ongeveer gelijk aan dat in 2019. Het aantal patiënten dat een benzodiazepine kreeg voorgeschreven was in 2020 iets kleiner dan in dezelfde periode in 2019.
- Het aantal nieuwe gebruikers van psychofarmaca daalde in de coronaperiode.
- Al met al heeft de coronapandemie tot nu toe niet geleid tot een stijging in het aantal patiënten die een antidepressivum of een benzodiazepine voorgeschreven krijgen.

De cijfers zijn berekend op basis van een steekproef van 350 huisartsenpraktijken die representatief zijn voor de Nederlandse huisartsenpraktijk en verspreid zijn door heel Nederland.