Tool Bodymap maken - hulpmiddel bij het praten over behandellast

Jongeren met een chronische aandoening hebben baat bij een - vaak intensieve en langdurige - behandeling; het vermindert klachten en symptomen. Een behandeling heeft echter ook gevolgen voor het dagelijks leven van deze jongeren. Het Nivel ontwikkelde een digitale gesprekstool die jongeren en zorgverleners bewust maakt van deze zogenoemde behandellast en hen ondersteunt bij het praten hierover: de Bodymaptool.

Next to Tool Bodymap maken - hulpmiddel bij het praten over behandellast

In het filmpje wordt de werking van de Bodymaptool duidelijk uitgelegd. Zelf aan de slag? Bekijk het voorbeeld hieronder en volg het stappenplan, of:

Open direct de Bodymaptool.

Doel Doelgroep: jongeren met een chronische aandoening en hun zorgverleners

De Bodymaptool is vrij te gebruiken door alle jongeren met een chronische aandoening die meer inzicht willen in hun behandellast en/of daarover willen praten met hun zorgverleners. Jongeren kunnen het op advies van hun zorgverleners gebruiken, maar kunnen het ook zelf voorstellen.

Producten en dienstenHet maken van een eigen ‘bodymap’

In de Bodymaptool maken jongeren een ‘bodymap’, zoals bijvoorbeeld de volgende:
 

 • Nivel-BodymapEen bodymap is een afbeelding van een lijf, waarin jongeren met foto’s, iconen en tekst kunnen aangeven wat een behandeling met hen doet.
   
 • Je doorloopt een aantal stappen en de chatrobot vertelt je per stap hoe het verdergaat.
   
 • Deze chatrobot stelt vragen over hoe het met je gaat, wat je leuk vindt om te doen en wat de invloed van je behandeling hierop is.
 • Na het doorlopen van de vragen kun je je persoonlijke bodymap printen en bespreken met je zorgverlener.
  Maar je kunt het ook samen met je zorgverlener invullen en de antwoorden direct bespreken.

EurekaOnderwerpen in de Bodymaptool

De Bodymaptool gaat niet alleen over lichamelijke bijwerkingen van een behandeling. Het gaat juist ook over school, werk, sociale bezigheden en toekomstdromen. De Bodymaptool helpt jongeren hierover nadenken. Voorbeelden van vragen aan de jongere, zijn:

 • Wat doet de behandeling met je lijf en je leven?
 • Welke dingen doe jij zelf in je behandeling?
 • Wat vind je niet fijn in je behandeling?
 • Wie staan er voor jou klaar?
 • Welke vragen wil je stellen aan je zorgverlener?

Vinkje GoedWerken met Bodymaptool in 10 eenvoudige stappen

Het gebruik van de tool is makkelijk. Jongeren kunnen de Bodymaptool thuis invullen en hun bodymap meenemen naar een afspraak met hun zorgverlener.
Bij de tool hoort bovendien een begeleidende kennisbundel met daarin verschillende voorbeelden van bodymaps.

De Bodymaptool in tien stappen

 1. Vind een rustig moment om de Bodymaptool te gebruiken. Het kan wat tijd kosten om hem in te vullen. Dat is nodig om goed na te denken over de vragen.
 2. Open de Bodymaptool.
 3. Doorloop de site aan de hand van de chatrobot die jou vragen stelt over behandellast. De vragen zijn bedacht en besproken met ervaringsdeskundige jongeren en zorgverleners.
 4. Bedenk waarom je de tool gebruikt: wil je vooral zelf nadenken over de betekenis van je behandeling in je leven? Of wil je er vooral met je zorgverlener over praten? Neem dit mee in je antwoorden.
 5. Sla vragen waar je niet op wilt ingaan over. Je kunt zelf kiezen welke vragen bij jou passen.
 6. De laatste vraag in de tool gaat over de onderwerpen die je met de zorgverlener wilt bespreken. Dat is belangrijk, want daarvoor is de tool ook bedoeld! Vul daarom vooral deze vraag in.
 7. Je hoeft de Bodymaptool niet in één keer helemaal te doorlopen. Je kunt ook beginnen en er later mee verdergaan. Let op! Doe dat wel in dezelfde internetbrowser en verwijder tussendoor niet de cookies.
 8. Als je klaar bent, kun je het resultaat opslaan en afdrukken. Je kunt de afdruk meenemen naar het gesprek met je zorgverlener als je dat wilt.
 9. Als je het resultaat eenmaal hebt opgeslagen, kun je er niet aan verder werken. Je gegevens worden niet opgeslagen vanwege privacyoverwegingen.
 10. Veel succes met de Bodymaptool; we hopen dat het je helpt jouw behandellast te bespreken!

SamenwerkingsverbandSamenwerkingspartners

Dit project werd gesubsidieerd door het Agis Innovatiefonds. Het Nivel voerde dit onderzoek uit samen met het Prinses Máxima Centrum, het Wilhelmina Kinderziekenhuis, Maastricht University, Stichting JongPIT en Games for Health. Het ontwikkelen van de tool gebeurde in co-creatie met jongeren en zorgverleners.

 

Schelven, F. van, Boeije, H.. Tool Bodymap maken - hulpmiddel bij het praten over behandellast . Uit: www.nivel.nl [Laatst gewijzigd op 30-11-2022; geraadpleegd op 31-01-2023]. URL: https://www.nivel.nl/nl/tools-de-zorg/tool-bodymap-maken-hulpmiddel-bij-het-praten-over-behandellast