Albert Bakker Prijs voor innovatief farmaceutisch praktijkonderzoek naar Nivel-onderzoeker Laura Schackmann
Nieuws
30-05-2024

Albert Bakker Prijs voor innovatief farmaceutisch praktijkonderzoek naar Nivel-onderzoeker Laura Schackmann

Elk jaar wordt tijdens het symposium ‘Praktijk Research In Samenwerking Met Apothekers’ (PRISMA) de zogenaamde Albert Bakker Prijs uitgereikt aan de auteur van ‘de beste internationale peer reviewed publicatie over innovatief farmaceutisch praktijkonderzoek met een voor de Nederlandse farmacie relevante vraag’. Dinsdag 28 mei 2024 viel Nivel-onderzoeker Laura Schackmann in de prijzen. In haar publicatie houdt zij de nieuw ontwikkelde communicatietraining voor apotheekteams tegen het licht, die zich richt op beter communiceren door het apotheekteam met de patiënt tijdens lastige gesprekken over medicijnwisselingen. 

De jury beoordeelt de publicaties aan de hand van de volgende criteria: wetenschappelijk niveau, methodiek, originaliteit, en toepasbaarheid op de Nederlandse apotheekpraktijk, alsmede de impact factor van het tijdschrift. Schackmann’s winnende publicatie, Facilitating pharmacy staff's conversations about non-medical medication switches: development and testing of a communication training, is in mei 2023 gepubliceerd in Research in Social & Administrative Pharmacy.

Het onderwerp van de ontwikkelde training is zeer actueel en de resultaten zijn direct toepasbaar in de dagelijkse praktijk van elke apotheek in Nederland

Nieuw ontwikkelde communicatietraining helpt apotheekteams in uitdagende situaties met de patiënt

Apotheekteams krijgen aan de balie regelmatig te maken met uitdagende situaties, waarin emoties van patiënten hoog oplopen en vinden het vaak lastig hiermee om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het communiceren over een medicijnwissel. Hiertoe is een gerichte communicatietraining voor apotheekteamleden ontwikkeld en getest. De training is gestoeld op twee communicatiestrategieën: de deelnemer leert enerzijds meer over het positief brengen van een lastige boodschap en anderzijds over het voeren van een slechtnieuwsgesprek, dit tweede aan de hand van het ‘slechtnieuwsgespreksmodel’. Uitgangspunt van het model is dat het apotheekteamlid de boodschap direct overbrengt en de patiënt ruimte geeft voor zijn emoties, waar het apotheekteamlid vervolgens op een goede manier op kan inspelen.

Apotheekteamleden worden goed voorbereid op uitdagende situaties in de apotheekpraktijk met behulp van een communicatietraining in het herkennen van en het omgaan met emoties

Schackmann schreef haar artikel als onderdeel van haar promotietraject. Ze is gepromoveerd op 4 juli 2023. Samen met dr. Mette Heringa, ir. Majanne Wolters, dr. Adrianne Faber, prof. dr. ir. Liset van Dijk, dr. Ellen S. Koster, en dr. Marcia Vervloet heeft ze dit artikel geschreven. De studie waarover het artikel gaat, kreeg financiering van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP).

Albert Bakker was onder meer openbaar apotheker, hoogleraar Beroepsuitoefening van de apotheker in de gezondheidszorg aan de Universiteit Utrecht, lid van het KNMP-bestuur en medeoprichter van PRISMA. “Hij liep mee in de voorhoede van de farmacie.”

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.