Nivel: Beluister nu de volledige podcastserie over de Transparantiemonitor
Nieuws
13-01-2022

Beluister nu de volledige podcastserie over de Transparantiemonitor 2020-2021

Vanaf vandaag is ook de laatste podcast te beluisteren van de driedelige serie over de Transparantiemonitor 2020-2021. In deze derde aflevering gaan Dolf de Boer en Linda Springvloet, twee onderzoekers van het Nivel, in op het perspectief van de arts. Hoe kijken artsen naar transparantie in de zorg? Is het vooral voor de patiënt, of hebben artsen er zelf ook wat aan? Je hoort het in de nieuwe aflevering van de Nivel-podcast!

In de Transparantiemonitor onderzoekt het Nivel hoe informatie over zorgaanbieders en behandelingen tot stand komt en hoe deze bijdraagt aan de best passende zorg voor de patiënt. Tijdens de derde podcast praten de onderzoekers over wat transparantie betekent voor artsen en wat artsen daarvan vinden. Verder spreken ze over het draagvlak dat er onder artsen is voor kwaliteitsregistraties, maar ook over de bijkomende administratielasten. In de podcast hoor je hoe artsen nu al zijn betrokken bij het onderzoek rond de Transparantiemonitor.

Een drieluik

In de podcast maakt de luisteraar op een laagdrempelige manier kennis met de Transparantiemonitor, en krijgt tegelijk meer achtergrondinformatie over de rapporten. In de afgelopen weken kwamen ook twee eerdere afleveringen van de podcast uit. In de eerste aflevering werden de algehele bevindingen uit de Transparantiemonitor besproken en de tweede aflevering ging over het perspectief van de patiënt.

Alle drie de podcasts zijn nu te beluisteren via:

Heeft u vragen over de Transparantiemonitor naar aanleiding van de podcast? Neem gerust contact met ons op via l.springvloet@nivel.nl.

Over het onderzoek

De Transparantiemonitor van het Nivel is een meerjarig project dat zich richt op de vraag hoe transparantie zich ontwikkelt in de zorg en wat dat oplevert voor het vinden van de best passende zorg door patiënten. Waar het bij transparantie in de zorg aanvankelijk ging over de beschikbaarheid van informatie over de kwaliteit van zorgaanbieders, gaat het tegenwoordig ook om informatie over de effecten van verschillende behandelingen. Daarnaast is de bruikbaarheid van informatie steeds belangrijker geworden, bijvoorbeeld bij gezamenlijke besluitvorming tussen arts en patiënt. De Transparantiemonitor bestaat per jaar uit een aantal rapporten, waarin de resultaten over specifieke thema’s uiteengezet worden. Alle deelrapporten worden daarnaast samengevoegd in een overkoepelend rapport.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.