Nieuws
Nivel lanceert eerste podcast rond de Transparantiemonitor
Het Nivel maakte een podcastserie over de Transparantiemonitor 2020-2021. Vanaf vandaag is de eerste podcast te beluisteren. In de driedelige serie gaan onderzoekers Dolf de Boer en Linda Springvloet in gesprek over de onlangs uitgekomen Transparantiemonitor. Waarom is er ooit begonnen met de Transparantiemonitor? Hoe zit het in Nederland eigenlijk met transparantie in de zorg? En misschien wel belangrijker, waar kan het nog beter? Hoor het in de eerste aflevering.
De Transparantiemonitor onderzoekt hoe informatie over zorgaanbieders en behandelingen tot stand komt en bijdraagt aan de best passende zorg voor de patiënt. Tijdens de eerste podcast gaan de onderzoekers in op hoe de Transparantiemonitor ontvangen werd, en wat de impact van de monitor is op patiënten en artsen. In de aflevering wordt ook vooruitgekeken naar de monitor in de komende jaren. Zo geven de onderzoekers aan dat ze graag nog meer onderzoek zouden willen doen naar de 'patientjourney'.
De podcast is te beluisteren via
Een drieluik
In de podcast maakt de luisteraar op een laagdrempelige manier kennis met de Transparantiemonitor, en krijgt tegelijk meer achtergrondinformatie over de rapporten. In de komende weken komen er nog twee afleveringen van de podcast uit, die ingaan op respectievelijk het perspectief van de patiënt en het perspectief van de arts.
Heeft u vragen over de Transparantiemonitor naar aanleiding van de podcast? Neem gerust contact met ons op via l.springvloet@nivel.nl.
Over het onderzoek
De Transparantiemonitor van het Nivel is een meerjarig project dat zich richt op de vraag hoe transparantie zich ontwikkelt in de zorg en wat dat oplevert voor het vinden van de best passende zorg door patiënten. Waar het bij transparantie in de zorg aanvankelijk ging over de beschikbaarheid van informatie over de kwaliteit van zorgaanbieders, gaat het tegenwoordig ook om informatie over de effecten van verschillende behandelingen. Daarnaast is de bruikbaarheid van informatie steeds belangrijker geworden, bijvoorbeeld bij gezamenlijke besluitvorming tussen arts en patiënt. De Transparantiemonitor bestaat per jaar uit een aantal rapporten, waarin de resultaten over specifieke thema’s uiteengezet worden. Alle deelrapporten worden daarnaast samengevoegd in een overkoepelend rapport.