Nivel: Eerste onderzoek met schatting van aantal vijftigplussers dat met een RS-virusinfectie de huisarts bezoekt in Nederland
Nieuws
07-10-2024

Eerste onderzoek met schatting van aantal vijftigplussers dat met een RS-virusinfectie de huisarts bezoekt in Nederland

Het RS-virus kan gevaarlijk zijn voor kinderen. Oók ouderen kunnen ernstig ziek worden van de acute luchtweginfectie die het virus kan veroorzaken. Over de ziektelast die het RS-virus met zich meebrengt onder ouderen in Nederland is weinig bekend, mede doordat er niet standaard wordt getest op het RS-virus in de huisartsenpraktijk. In dit onderzoek zijn schattingen gemaakt over het aantal vijftigplussers in Nederland dat met een RS-virusinfectie naar de huisarts gaat. Voor het seizoen 2016/2017 werd dit geschat op 13,3 vijftigplussers per 1000 ingeschreven vijftigplussers bij de huisartsenpraktijk, voor 2017/2018 op 8,3 en voor 2018/2019 op 9,3. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van onderzoeksinstituut Nivel en het RIVM.

Omdat klachten van het RS-virus sterk lijken op die van andere acute luchtweginfecties, zoals griep, is het moeilijk om direct het aantal ouderen met acute luchtweginfecties veroorzaakt door het RS-virus vast te stellen. Daarom is er een schatting gemaakt van het aantal vijftigplussers dat met een infectie met het RS-virus de huisarts bezoekt. Hiervoor zijn data van geregistreerde acute luchtweginfecties uit Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn gecombineerd met virologische data verzameld door de Nivel Peilstations en geanalyseerd door het RIVM. De resultaten van dit onderzoek zijn belangrijk voor beleidsmakers en kunnen hen helpen om in de toekomst wetenschappelijk onderbouwde beslissingen te nemen over het introduceren van preventieve maatregelen.

Geschatte aantal nieuwe RS-virusinfecties onder vijftigplussers wisselt per seizoen

Onder vijftigplussers die ingeschreven stonden bij een huisartsenpraktijk, hadden in het seizoen 2016/2017 naar schatting 13,3 per 1000 personen een infectie met het RS-virus. Een luchtweginfectieseizoen in het onderzoek loopt van oktober tot halverwege de maand mei (week 40 tot en met week 20). In het seizoen 2017/2018 ging het om 8,3 per 1000 personen en in het seizoen 2018/2019 om 9,3 per 1000 personen. Deze cijfers zijn gebruikt om het totaal aantal vijftigplussers in Nederland te schatten dat met een RS-virusinfectie bij de huisarts komt. Dit wordt geschat op 89.100 personen in seizoen 2016/2017, op 56.600 personen in seizoen 2017/2018 en op 64.100 personen in seizoen 2018/2019.

Naar schatting meer nieuwe RS-virusinfecties bij ouderen van 75 jaar en ouder

Onder personen van 75 jaar en ouder die ingeschreven waren bij een huisarts, kwamen in de periode 2016-2019 infecties met het RS-virus naar schatting relatief meer voor dan bij personen in de leeftijdsgroep 50 tot 74 jaar. Vijftigplussers met chronische longaandoeningen (astma, COPD) hadden naar schatting ook vaker een nieuwe RS-virusinfectie dan ingeschreven vijftigplussers die diabetes mellitus of een chronische hartziekte hadden.

Fragment uit Respiratory syncytial virus (RSV) associated primary care incidence estimates in adults aged 50 years and older in the Netherlands; 2016-2019: het geschatte aantal nieuwe RS-virusinfecties per 1000 personen per seizoen onder ingeschreven vijftigplussers. Voor personen boven de leeftijd van 75 jaar steeg naar schatting het aantal nieuwe RS-virusinfecties.  
rsv infecties per leeftijdsgroep

Over het onderzoek

Voor het onderzoek werden gegevens gebruikt uit Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn en virologische data van de Nivel Peilstations. De geschatte aantallen nieuwe RS-virusinfecties onder vijftigplussers zijn afgeleid van het totaal aantal vijftigplussers met een acute luchtweginfectie binnen de huisartsenzorg (vastgesteld op basis van gegevens uit Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn), gecombineerd met het aantal vijftigplussers met een acute luchtweginfectie dat positief testte op het RS-virus (vastgesteld op basis van gegevens van de Nivel Peilstations). Het onderzoek is gefinancierd door GlaxoSmithKline (GSK) en uitgevoerd in samenwerking met het RIVM. Het RIVM ontving geen financiering voor dit onderzoek.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.