Nivel Griep voorbij
Nieuws
05-04-2023

Griepepidemie officieel voorbij

De griepepidemie die half december 2022 begon, is voorbij. Die conclusie trekken experts van het RIVM, Erasmus MC en het Nivel op basis van gegevens van huisartsen, ziekenhuizen en laboratoria.

Eind januari was er al een afname te zien van het aantal mensen dat met griepachtige klachten naar de huisarts ging. Het aantal lag toen al onder de grenswaarde voor een epidemie, maar toch bleven de experts spreken van een griepepidemie. Dit had verschillende redenen; de daling zette eind januari niet verder door en het aantal monsters waarin het griepvirus werd gevonden bleef hoog en nam zelfs weer toe.

Aantal mensen met griep naar niveau van start griepepidemie

De afgelopen twee weken daalde het aantal mensen dat met griepachtige klachten de huisarts bezocht verder door, tot op het niveau van voor de griepepidemie. Hiernaast daalde ook het aantal monsters met het griepvirus (influenzavirus) tot het niveau van het begin van de griepepidemie. Die daling was te zien voor monsters van huisartsenpraktijken, laboratoria en ziekenhuizen. Hoewel de griepepidemie dus officieel voorbij is, kunnen mensen nog steeds griep krijgen.

Over de griepepidemie

De griepepidemie begon half december 2022. Het aantal mensen dat met griepachtige klachten naar de huisarts ging, lag in totaal vier weken lang boven de epidemische grens van 58 op 100.000 mensen. Het hoogtepunt van de epidemie was in de eerste week van 2023. Toen gingen 99 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten naar de huisarts.

Naast de genoemde grens kijken de experts ook of er griepvirus of andere luchtwegvirussen voorkomen in de monsters die afgenomen zijn bij een aantal mensen die de huisarts bezoeken met griepachtige klachten. Dit gebeurt ook voor monsters afkomstig van laboratoria en ziekenhuizen.

De combinatie van al die gegevens laat zien dat de griepepidemie in twee fases verliep. Een eerste golf was te zien tussen half december en eind januari. Hierna volgde een tweede, mildere, golf die tot op dit moment duurde.

 

Thema

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

E-mailadres
U kunt zich op elk moment afmelden, via de link in de voettekst van onze e-mails. Meer over ons privacybeleid vindt u bij Privacyverklaring Nivel. Als marketingplatform gebruiken wij MailChimp. Wanneer u zich via 'Aanmelden' abonneert op onze nieuwsuitingen, erkent u dat uw informatie wordt overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Meer hierover vindt u bij Mailchimp's legal policies.