Nivel: Verschillende luchtwegvirussen gaan rond in Nederland, nu ook griepepidemie
Nieuws
21-12-2022

Verschillende luchtwegvirussen gaan rond in Nederland; nu ook griepepidemie

Er is een griepepidemie in Nederland. De afgelopen twee weken nam het aantal mensen met griep (influenza) flink toe. In steeds meer keel- en neusmonsters van mensen met griepachtige klachten wordt het griepvirus gevonden. Dat melden verschillende laboratoria, ziekenhuizen en huisartsen in Nederland. Bij de huisarts komen ook steeds meer mensen met griepachtige klachten. Naast het griepvirus gaan er in Nederland andere virussen rond die luchtwegklachten veroorzaken, zoals het RS-virus, het coronavirus SARS-CoV-2, het humaan metapneumovirus en het rhinovirus.

Iedere week melden 19 laboratoria in Nederland het aantal keer dat zij een bepaalde virusinfectie, waaronder het griepvirus, bij patiënten vaststellen. Deze laboratoria melden nu voor de tweede week op rij dat het aantal mensen met griep flink stijgt. Ook sturen laboratoria steeds meer griepmonsters op naar het Nationaal Influenza Centrum om vast te stellen om welk type griepvirus het gaat. Tot slot neemt ook het aantal mensen toe dat met griepachtige klachten bij de huisarts komt en ook echt griep heeft. Dat blijkt uit de informatie van de Nivel Peilstations. Alle informatie samen maakt dat we nu spreken van een griepepidemie.

Grens voor griepepidemie

Normaal gesproken spreken we in Nederland van een griepepidemie als twee weken achter elkaar meer dan 58 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten bij de huisarts komen en minstens 10 procent van deze mensen het griepvirus heeft. Dat volgen we via de Nivel Peilstations. Net als in de winter van 2021/2022 is het ook nu lastig om alleen op basis van deze cijfers te bepalen of er sprake is van een griepepidemie. De klachten van griep lijken namelijk erg op die van COVID-19. En aangezien veel mensen met griepachtige verschijnselen nu een corona-zelftest doen, gaan zij mogelijk minder vaak naar de huisarts met deze klachten. Hoewel de grens van 58 op de 100.000 mensen die met griepachtige klachten bij de huisarts komt niet is bereikt, ziet het Nivel wel een sterke toename van het aantal patiënten met griepachtige klachten bij de Nivel Peilstation-huisartsenpraktijken. En het RIVM vindt bij steeds in meer monsters van deze patiënten een griepvirus.

Griep
Bij ‘echte’ griep (influenza) krijg je plotseling koorts. Je lichaamstemperatuur kan snel stijgen naar 39 graden of hoger. Naast het griepvirus (influenzavirus) kunnen andere luchtwegvirussen voor griepachtige verschijnselen zorgen, bijvoorbeeld het RS-virus, het coronavirus SARS-CoV-2, het humaan metapneumovirus en het rhinovirus. Ook deze virussen zorgen voor klachten als een loopneus, keelpijn, hoofdpijn, hoesten en soms koorts. De griepprik biedt de beste bescherming tegen ernstige gevolgen van griep.

Over de griepsurveillance

In het Nationaal Influenza Centrum volgen het RIVM, het Nivel en het Erasmus MC de ontwikkeling van het griepvirus in Nederland voortdurend. Samen nemen we deel aan internationale netwerken via de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.