Nivel: Ketens in de huisartsenzorg: hoe monitoren we ze?
Nieuws
08-04-2024

Ketens in de huisartsenzorg: hoe monitoren we ze?

Steeds vaker hoor je dat huisartsenpraktijken onderdeel worden van een commerciële keten. In een serie van drie infographics, waarvan dit de derde is, gaan we hier op in. Bovendien zullen we in een Nivel-Verbindt-sessie de verdieping opzoeken binnen het thema ‘commercialisering in de zorg’, samen met ieder die hier interesse in heeft.

De serie infographics hoort bij het onderzoeksrapport Organisatievormen in de Nederlandse huisartsenzorg: van solopraktijk naar keten (19-12-2023) .

Stap 1 is gezet: een methode ontwikkeld om ketens te identificeren
We zien steeds meer huisartsenpraktijken die via een externe organisatie aan elkaar verbonden worden. Zo ontstaan ketens van huisartsenpraktijken. Om te monitoren of deze nieuwe organisatievorm impact heeft op de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg moeten we ze eerst identificeren. Hiervoor heeft het Nivel een belangrijke eerste stap gezet. Door te kijken naar de manier waarop de ketenpraktijken bestuurd worden hebben we verschillende ketenvarianten in kaart gebracht. Dit geeft veel mogelijkheden voor vervolgonderzoek, bijvoorbeeld naar de relatie tussen de organisatiestructuur van een huisartsenpraktijk en de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg.

Ketens identificeren: eerste stap naar monitoren effecten ketenvorming op kwaliteit en toegankelijkheid van huisartsenzorg. Bekijk de hele infographic.
Ketens identificeren: eerste stap naar monitoren effecten ketenvorming op kwaliteit en toegankelijkheid van huisartsenzorg

Praat mee over het thema ‘commercialisering in de zorg’!

We nodigen u van harte uit om om mee te doen aan de volgende Nivel-Verbindt-sessie.

Wanneer: Woensdag 24 april 2024, 14.00-17.00 uur
Voor wie: Zorgprofessionals, beleidsmedewerkers, ieder die in aanraking is gekomen met – of betrokken is bij – commercialisering in de zorg
Thema: Past commercialisering in een duurzaam zorgstelsel?
We wisselen van gedachten over de rol van commerciële partijen in de zorg. Zijn ze een bron van de noodzakelijke innovatie en vernieuwing? Of brengen ze ongewenste neveneffecten met zich mee? We willen graag zoveel mogelijk deelnemers met verschillende perspectieven aan bod laten komen.
Doe mee! Open het Aanmeldformulier en vul het in! We kijken uit naar uw aanwezigheid!

 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.