Nieuw: Handboek Suïcidaal gedrag
Nieuws
12-04-2019

Nieuw: Handboek Suïcidaal gedrag

Elke dag overlijden in Nederland gemiddeld vijf mensen door suïcide. Het aantal suïcidepogingen is twintig keer zo groot. Daarmee is suïcidaal gedrag een groot maatschappelijk probleem. Voor hulpverleners, preventiemedewerkers en onderzoekers is er een nieuw Nederlands-Vlaams handboek rondom suïcidaal gedrag verschenen. Nivel-onderzoeker Derek de Beurs schreef mee aan verschillende hoofdstukken.

Het handboek bevat hoofdstukken over de Nederlandse en Vlaamse multidisciplinaire richtlijnen en over bijzondere aandachtsgebieden, zoals de LHBTI-gemeenschap, het betrekken van naasten, de zorg voor nabestaanden en de dialoog tussen patiënten, hun familie en de hulpverlening. Ook komen de veranderingen van de afgelopen tien jaar suïcidepreventie aan bod, zoals de toenemende aandacht voor e-health en nieuwe preventieprogramma’s.

Nivel-onderzoeker Derek de Beurs mede-auteur en redacteur
Nivel-onderzoeker Derek de Beurs, tevens redactielid van het boek, schreef mee aan de hoofdstukken over de rol van de huisarts bij het bespreken van suïcidale gedachten en bij  interventies bij nabestaanden, en over het toepassen van nieuwe analysetechnieken zoals netwerkanalyse en machine learning. De Beurs heeft een fellowship van ZonMw en doet onderzoek naar de (on)mogelijkheden van nieuwe analysetechnieken binnen de suïcidepreventie. Afgelopen week presenteerde de Beurs over dit onderzoek tijdens het Voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

Het ‘Handboek Suïcidaal gedrag’ is online te bestellen.

Thema