Nivel- onderzoeker Hille Voss wint CaRe Award 2022 voor beste proefschrift
Nieuws
12-05-2022

Nivel-onderzoeker Hille Voss wint CaRe Award 2022 voor beste proefschrift

In haar proefschrift verkent dr. Hille Voss het belang van tijdig in gesprek gaan over toekomstige zorg en behandeling in de laatste levensfase met mensen met een verstandelijke beperking. Wat zijn de wensen van mensen met een verstandelijke beperking rond het levenseinde? En hoe bespreek je deze het best? Een zeer relevant onderwerp in de zorg voor deze bijzondere doelgroep. Dit werd ook door de onafhankelijke jury van de CaRe Award onderkend. Vanwege de grote wetenschappelijke én maatschappelijke impact van haar proefschrift, ontving Hille Voss op 12 mei 2022 de award.

Elk jaar wordt tijdens de CaRe-dagen de zogenaamde CaRe Award uitgereikt aan de promovendus wiens proefschrift het meest getuigt van wetenschappelijke kwaliteit en maatschappelijke relevantie. In Research School CaRe, voluit Netherlands School of Public Health and Care Research, werken vier kennisinstellingen met expertise op het gebied van de gezondheidszorg samen in onderzoek: het Nivel, Amsterdam Public Health (APH, Amsterdam UMC), Care and Public Health Research Institute (CAPHRI, Maastricht University) en Radboud Institute for Health Sciences (RIHS, Radboudumc). Al deze kennisinstellingen nomineerden maximaal drie van de beste proefschriften van het afgelopen jaar voor de CaRe Award. Uit deze selectie koos de jury het proefschrift van Hille Voss. Ook in 2021 werd de prijs uitgereikt aan een onderzoeker van het Nivel.

Spreken over zorgwensen en behoeften in de laatste levensfase

Het proefschrift van Voss behandelt de vraag hoe de zorg rondom het levenseinde goed is af te stemmen op de wensen en behoeften van mensen met een verstandelijke beperking. Hiervoor is het belangrijk dat zorgverleners tijdig in gesprek gaan met mensen zelf én hun naasten over mogelijkheden voor toekomstige zorg en behandelingen, ook wel Advance Care Planning (ACP) genoemd. Het promotieonderzoek van Hille Voss bestond uit een systematische literatuurstudie en een dossieronderzoek. Daarnaast interviewde ze mensen met een verstandelijke beperking, naasten en zorgverleners over hun wensen en voorkeuren voor ACP. Op basis hiervan zijn tien competenties geformuleerd die belangrijk zijn voor ACP.

Samen met de doelgroep zorg in de laatste levensfase verbeteren

Uniek aan het promotieonderzoek is dat de competenties voor ACP samen met mensen met een verstandelijke beperking, naasten en zorgverleners zijn verwerkt in een ACP-programma. Het ontwikkelde ACP-programma voor zorgverleners helpt hen zorg te bieden die aansluit bij wat mensen met een verstandelijke beperking en hun naasten willen én nodig hebben in de laatste levensfase. Het programma is bedoeld voor multidisciplinaire teams die palliatieve zorg bieden, maar is ook geschikt voor onderwijsinstellingen.

Hille Voss

Ik vind het heel bijzonder om deze prijs te mogen ontvangen voor wetenschappelijke kwaliteit én maatschappelijk impact van mijn proefschrift. Vanwege de samenwerking met zorgorganisatie Koraal sloot mijn promotieonderzoek aan bij vragen die spelen in de praktijk. Vanuit zorgverleners was er veel interesse in mijn proefschrift. Het was leuk om te merken dat er behoefte is aan de kennis die we hebben opgedaan. Het wordt daadwerkelijk ingezet in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Hille VosOnderzoeker Zorg en Participatie bij Chronische Aandoeningen

Hille Voss studeerde Pedagogische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Haar promotieonderzoek, Advance Care Planning in palliative care for people with intellectual disabilities, voerde zij uit bij onderzoeksinstituut Nivel in samenwerking met zorgorganisatie Koraal. Onder begeleiding van prof. Anneke Francke, prof. Job Metsemakers, dr. Anke de Veer en dr. Annemieke Wagemans promoveerde Hille Voss op 22 januari 2021 aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Voor dit onderzoek ontving de projectgroep in 2021 de Parel van ZonMw.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel nieuws? Abonneer u op onze attendering

E-mailadres

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Kijk hier voor meer informatie over ons privacybeleid.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door op de knop 'Aanmelden' te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacyregels van MailChimp.