Nog steeds beperkte behoefte aan ondersteuning en zorg, wel meer psychische zorgen in verband met COVID-19
Nieuws
13-05-2020

Nog steeds beperkte behoefte aan ondersteuning en zorg, wel meer psychische zorgen in verband met COVID-19 (behoeftepeiling 4, 27/4 - 3/5)

Nog altijd heeft de overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking (96%, bij vorige peiling 97%) geen behoefte aan zorg of ondersteuning in verband met de uitbraak van COVID-19. De behoefte naar zorg en ondersteuning die er is (4%), bestaat net als bij voorgaande peilingen voornamelijk uit een behoefte aan informatie, om te kunnen checken of men het virus heeft (gehad).

De behoefte aan niet-acute medische hulp, die bij de vorige peiling enorm steeg (van 3 naar 11%), neemt iets af en gaat van 11 naar 8%. De behoefte aan psychologische hulp is relatief juist toegenomen (van 8 naar 12%).

Hieronder ziet u een fragment uit het feitenblad. Bekijk alle scores in het feitenblad.

een fragment uit het feitenblad ‘Behoefte aan zorg en ondersteuning tijdens uitbraak coronavirus (COVID-19-pandemie). Update week 16, 2020 (13-19 april)

Over het onderzoek
De vraag ‘Heeft u behoefte aan zorg of andere ondersteuning in verband met het coronavirus? (nee / ja, namelijk)’ is afgenomen in het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg. Het is onderdeel van een monitor naar griep- en verkoudheidsklachten en coronagerelateerde percepties, die loopt van week 9 tot week 20. De vragen over de behoefte aan zorg en ondersteuning zal tussen 16 maart en 17 mei elke twee weken worden afgenomen. Het feitenblad beschrijft de resultaten van de meting in week 16. De vragenlijst is uitgezet onder 3.263 panelleden en werd ingevuld door 2.726 van hen (respons 84%).

Bij het Nivel valt dit onderzoeksproject binnen het onderzoeksprogramma Rampen en Milieudreigingen van programmaleider prof. dr. Michel Dückers.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.