Nivel: Ook op lange termijn meer zorggebruik na een hersenaandoening
Nieuws
22-01-2020

Ook op lange termijn meer zorggebruik na een hersenaandoening

Hersenaandoeningen hebben een grote impact op de patiënten die eraan lijden, zowel op korte als op lange termijn. Algehele achteruitgang is een probleem waarmee zij vaker bij de huisartsenpraktijk komen dan andere patiënten, evenals letsel door een ongeval, geheugenstoornis en andere organische psychoses. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel in opdracht van de Hersenstichting.

Voor vijf hersenaandoeningen – CVA/TIA, dementie, depressie, de ziekte van Parkinson en traumatisch hersenletsel – zijn de klachten in kaart gebracht waarmee patiënten tot vijf jaar na de diagnose vaker naar de huisartsenpraktijk gaan dan patiënten zonder deze aandoeningen. De ‘juiste zorg op het juiste moment’ is een belangrijk speerpunt van de Hersenstichting. Om hieraan te kunnen voldoen moet bekend zijn met welke problemen en klachten patiënten met een hersenaandoening naar de huisarts gaan. Ons onderzoeksrapport geeft daar een vrij volledig beeld van.

Meer zorg nodig tot minstens vijf jaar na diagnose hersenaandoening
Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat het aantal zorgvragen en de problemen groot blijven. Patiënten met hersenaandoeningen hebben tot vijf jaar na diagnose diverse problemen en klachten die uiteenlopen van neurologische problemen, infecties, algehele achteruitgang, hoge bloeddruk en bewegingsstoornissen tot verzoeken voor een gesprek over euthanasie.
Het onderzoek is een goede voorstudie die aanknopingspunten geeft voor gesprekken met zorgprofessionals in de eerste lijn.

Het onderzoek
Het Nivel gebruikte de patiëntgegevens van 318 huisartsenpraktijken die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn, over de periode 2012-2017. De patiënten van deze praktijken vormen een representatieve afspiegeling van de totale Nederlandse populatie. In het onderzoek zijn in totaal ruim 80.000 patiënten met een hersenaandoening meegenomen en ruim 160.000 controlepatiënten met dezelfde leeftijd en van hetzelfde geslacht maar zonder hersenaandoening.

 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel nieuws? Abonneer u op onze attendering

E-mailadres

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Kijk hier voor meer informatie over ons privacybeleid.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door op de knop 'Aanmelden' te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacyregels van MailChimp.