Start
maart 2024

Goed begrepen deel 2: doorontwikkeling en implementatie van bestaande interventies in de palliatieve zorg

Duur: mrt 2024 - sep 2026

Achtergrond

Eén derde van de Nederlandse bevolking heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Ondanks dat er in de palliatieve zorg toenemende aandacht is voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden, krijgen nog lang niet alle patiënten daadwerkelijk passende zorg aangeboden. Ook is er nog onvoldoende aandacht voor de sociaaleconomische of culturele context van de patiënt en hun naasten. Het aanpassen van de communicatie aan patiënten die - al dan niet ingegeven door hun situatie - beperkte gezondheidsvaardigheden hebben en daardoor informatie moeilijk op kunnen nemen en toe kunnen passen, is van groot belang voor hun kwaliteit van leven. In de voorafgaande projecten “Goed Begrepen” en "In gesprek over leven en dood" hebben Pharos en Nivel voor zorgverleners en patiënten in de palliatieve zorg een scala aan tools ontwikkeld, getest en geëvalueerd om de communicatie met deze doelgroep effectiever te laten verlopen. 

Doel

Het implementeren van de geleerde lessen en interventies (hulpmiddelen en materialen) die ontwikkeld zijn in de projecten “Goed Begrepen” en “In gesprek over leven en dood” zodat zij een stevigere plek krijgen in de zorg. Het uiteindelijk doel is dat patiënten en naasten, en dan met name de groep patiënten en naasten met beperkte gezondheidsvaardigheden en/of een migratieachtergrond, zich ondersteund en gehoord voelen in hun laatste levensfase, door alle zorgverleners die zij in die tijd tegenkomen.

Werkwijze 

We volgen een twee jaar durend implementatietraject in 2 regio’s van Nederland. In het eerste jaar kiezen we 1 ziekenhuis en 2 huisartsenpraktijken in dezelfde regio, waarbij door middel van leren op de werkvloer het gebruik van eerder ontwikkelde materialen en trainingen wordt gestimuleerd. In het tweede jaar doen we hetzelfde in een tweede regio, waarbij de lessen uit de eerste regio worden meegenomen. Naast het implementatietraject loopt een onderzoek, deels actieonderzoek en deels evaluatieonderzoek, om de bewijskracht verder te onderbouwen. 

Resultaat

Aan output (kortere termijn) verwachten we de volgende resultaten:

  • Implementatie van de materialen en geleerde lessen in twee regio’s, met een concrete handreiking voor andere eerstelijnspraktijken en afdelingen/poli’s van ziekenhuizen. In de handreiking zijn ook concrete stappen beschreven om te komen tot een goede overdracht van en met patiënten in de palliatieve fase tussen 1e en 2e lijn en vice versa. De handreiking stimuleert verdere opschaling van de geleerde lessen en interventies.
  • Nieuwe scenario’s over minimaal drie ziektebeelden zijn toegevoegd aan de e-learning Goed Begrepen. De nieuwe scenario’s dragen bij aan herkenbaarheid van het opleidingsmateriaal in diverse zorgcontexten.

Aan outcome (langere termijn) verwachten we de volgende resultaten:

  • Zorgverleners zijn beter toegerust om persoonsgerichte en begrijpelijke gesprekken over het levenseinde te voeren en doen dat aantoonbaar beter en vaker.
  • Naasten zijn na het overlijden tevreden met de gevoerde gesprekken en de communicatie rond de samenwerking en overdracht van 1e en 2e lijn.
  • Eerste en tweedelijn communiceren beter rond patiënten die palliatieve zorg krijgen. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over de communicatie rondom het ontslag uit het ziekenhuis. Deze resultaten meten we in regio’s waar het project gedraaid heeft. 
Dit project wordt gesubsidieerd door
ZonMw (Palliantie II)
Projectpartners
Pharos; Stichting ABC; Radboudumc; Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen; Dialogue Trainer