Profile picture for user j.noordman@nivel.nl
Dr. Janneke Noordman
Senior onderzoeker Communicatie in de Gezondheidszorg

Onderzoek

Als senior-onderzoeker Communicatie in de gezondheidszorg richt ik mij met name op de interactie in de spreekkamer tussen patiënten en zorgverleners. De ervaringen en wensen van patiënten en zorgverleners, evenals de context en uitkomsten van de zorg, maken deel uit van ons onderzoek. Ik onderzoek bijvoorbeeld hoe patiënten en zorgverleners samen beslissen over een behandeling, wat patiënten belangrijk vinden bij het maken van zo’n keuze en hoe zorgverleners begrijpelijk en empathisch kunnen communiceren. Ik ben met name geïnteresseerd in het versterken van de eigen regie van meer kwetsbare groepen patiënten, zoals patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden en ouderen, en het ondersteunen van zorgverleners daarbij. Daartoe ontwikkelen we bijvoorbeeld interventies of hulpmiddelen, die we uittesten en implementeren in de praktijk. Dit doen we altijd samen met de patiënten en zorgverleners om wie het gaat (in co-creatie).

Ik ben voornamelijk geïnteresseerd in de meer kwetsbare groepen patiënten. Vanwege hun kwetsbare situatie is het voor deze patiënten extra belangrijk én lastig om actief om informatie en uitleg te vragen. Daarom onderzoek ik wat patiënten nodig hebben en hoe zorgverlener deze patiënten kunnen ondersteunen. Vaak hebben deze mensen namelijk ook slechtere gezondheidsuitkomsten. Voor deze kwetsbare groepen valt er dus nog meer winst te behalen en zij hebben de hulp dan ook het hardst nodig. Dat is wat mij persoonlijk drijft in de onderzoeken die we uitvoeren of initiëren.

Publicaties

CV

Career

Janneke Noordman behaalde in 2006 haar Master ‘Sociale vraagstukken: interventies en beleid’ aan de Universiteit van Utrecht. Met haar scriptie won ze de ASW Meesterprijs 2006; een prijs voor de beste scriptie van de studie Algemene Sociale Wetenschappen.
In mei 2013 promoveerde zij aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Education

2013: PhD thesis “Lifestyle counseling by physicians and practice nurses in primary care: an analysis of daily practice" , Radboud University, Medical Science.
2006: Price for the best Master thesis of the study interdisciplinary social science (ASW Meesterprijs).
2005 - 2006: Social sciences: interventions and policy, Utrecht University, Master of Science.
2002 - 2005: Interdisciplinary Social Science, Utrecht University , Bachelor of Science.

Memberships/external committees

- Secretary of the Patient Provider Interaction (PPI) network
- EACH/ICCH: International association for communication in healthcare
- Dutch Alliance on Health Literacy (Alliantie Gezondheidsvaardigheden); Werkgroep inclusiviteit en participatie
- OR bestuurslid, Nivel