De bodymap tools zijn gesprekshulpmiddelen voor jongeren met een chronische aandoening en hun zorgverleners. De tools helpen bij het maken van een ‘bodymap’: een afbeelding van een lijf, waarin jongeren met foto’s, iconen en tekst kunnen aangeven hoe het met ze gaat, wat ze voelen in hun lijf en hoofd en de rol van bijvoorbeeld familie en vrienden, hobby’s, school en werk. Het Nivel ontwikkelde twee bodymap tools: MyBoT voor jongeren met een lichamelijke aandoening en UP! voor jongeren met een psychische aandoening.
Bodymap tools: gesprekshulpmiddelen voor jongeren en zorgverleners
In het filmpje hieronder wordt de werking van de bodymap tool voor jongeren met een lichamelijke chronische aandoening uitgelegd.
Uitleg bodymaptool MyBoT, voor jongeren met een lichamelijke chronische aandoening
Bodymap tools voor psychische en lichamelijke aandoeningen
De bodymap tools gaan in op de gevolgen van een chronische lichamelijke of psychische aandoening voor het welzijn en leven van jongeren. Ze gaan in op onderwerpen die belangrijk zijn voor jongeren, zoals school, werk, sociale bezigheden en toekomstdromen. Een bodymap vertelt het verhaal van degene die hem heeft gemaakt. Het idee: soms is het makkelijker om iets te laten zien dan om erover te praten.
Er zijn twee verschillende bodymap tools ontwikkeld:
- MyBoT, voor jongeren met een chronische lichamelijke aandoening die meer inzicht willen in de invloed van een medische behandeling op hun (dagelijks) leven en daarover willen praten met hun zorgverlener.
- UP!, voor jongeren met langdurige psychische problemen die meer inzicht willen in hun gevoel en daarover willen praten met hun behandelaars.
Bodymap tools gebruiken
Beide bodymap tools zijn vrij te gebruiken. Jongeren kunnen het op advies van hun zorgverleners gebruiken, maar kunnen het ook zelf voorstellen.
Jongeren worden bij het maken van hun persoonlijke bodymap begeleid door een chatrobot. Deze stelt vragen over hun gevoelens, wat ze leuk vinden om te doen en de invloed van hun aandoening of behandeling hierop. Na het doorlopen van de vragen kunnen jongeren hun bodymap laten zien en bespreken met hun zorgverlener. Ze kunnen de bodymap ook voor zichzelf houden.
Hieronder staan twee voorbeelden van body maps: