
Nieuws
11-03-2022
In 2021 meer jonge vrouwen naar de huisarts met depressieve gevoelens en angst
Gegevensverzameling
De maatregelen om de coronaverspreiding te remmen hebben grote invloed op het leven en de psychische gezondheid van jongeren. Begin 2021 liet het Nivel al zien dat vooral jongvolwassenen vaker naar de huisarts gingen voor depressieve gevoelens en angst tijdens lockdowns. Uit nieuw onderzoek van Nivel blijkt dat dat ook in de rest van 2021 zo was. Vooral jonge vrouwen kwamen vaker bij de huisarts voor depressieve gevoelens en angst.
In vergelijking met twee jaren voor de coronapandemie, zagen we een duidelijk verschil in de zorgvraag in de huisartsenpraktijk tijdens de pandemie. Wat opvalt zijn de veranderingen in de zorgvraag van 20-24-jarigen met klachten van depressie en angst:
Het is belangrijk dat huisartsen alert zijn en blijven op de mentale gezondheid. Zij kunnen hier actief naar vragen bij jongeren en jongvolwassenen. Hierbij willen wij huisartsen oproepen ook juist alert te zijn bij jongens en jonge mannen, die zich mogelijk minder snel tot de huisarts wenden bij psychische problemen. Tessa Jansen, PhDonderzoeker Huisartsenzorg
Het aantal jongvolwassen vrouwen (20-24 jaar) met een depressief gevoel was in 2021 hoger dan in de eerdere jaren. Weergegeven zijn het aantal met deze klachten per 100.000 inwoners over een vierweeks voortschrijdend gemiddelde. Bekijk het gehele factsheet ‘In 2021 meer jongvolwassen vrouwen naar de huisarts met depressieve gevoelens en angst’ voor meer details.
De cijfers zijn berekend op basis van een steekproef van gemiddeld 390 huisartsenpraktijken die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. Deze praktijken zijn representatief voor de Nederlandse huisartsenpraktijken. Voor het realiseren van de doelstelling van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn stelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) jaarlijks een subsidie beschikbaar; deze subsidie is onderdeel van de instellingssubsidie van het Nivel.