Aantal consulten oefentherapie blijft lager dan voor de coronacrisis
Nieuws
09-12-2020

Aantal consulten oefentherapie blijft lager dan voor de coronacrisis

Na het opheffen van de intelligente lockdown, die duurde van half maart tot eind mei van dit jaar, steeg het aantal consulten oefentherapie per week naar ongeveer twee derde van voor de corona-uitbraak. Het aantal consulten is vervolgens op dat niveau blijven hangen en niet verder gestegen. De mate waarin het aantal consulten daalde en weer herstelde verschilt per type diagnose.

Het Nivel onderzocht hoeveel zorg oefentherapeuten tijdens de coronapandemie in totaal leverden en splitste dit ook uit voor een aantal aandoeningen.

Fragment uit het factsheet Het gemiddeld aantal consulten oefentherapie (start- en vervolgconsulten) per praktijk per week

Het gemiddeld aantal consulten oefentherapie (start- en vervolgconsulten) per praktijk per weer

Aantal consulten bij COPD op niveau van voor lockdown
De mate waarin het aantal consulten daalde en weer herstelde verschilt per type diagnose. Lagerugklachten is de meest voorkomende diagnose bij volwassen patiënten die door de oefentherapeut worden behandeld. Ontwikkelingsstoornissen zijn veelvoorkomend in kinderoefentherapiepraktijken. De trends van beide aandoeningen zijn vergelijkbaar over de afgelopen weken: het aantal consulten daalde tijdens de intelligente lockdown en steeg daarna tot ongeveer twee derde van het aantal van voor de corona-uitbraak.
Voor ontwikkelingsstoornissen zien we in de zomermaanden een tweede dip in gemiddeld aantal consulten per praktijk, mogelijk vanwege de zomervakantie.
Voor COPD zien we dat het aantal consulten per week relatief minder daalt en weer volledig lijkt te herstellen nadat de zorg weer is opgeschaald.

Vervolgonderzoek
De afname van het aantal consulten kan effect hebben op het therapieverloop van patiënten. Wat de effecten zijn op de lange termijn zal moeten blijken uit het vervolgonderzoek. Het vervolgen van de monitoring kan daarnaast uitwijzen of het aantal consulten weer zal stijgen naar het oude niveau.

Over het onderzoek
De cijfers zijn gebaseerd op een steekproef van 48 tot 84 oefentherapiepraktijken die deel uitmaken van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn en de Landelijke Database Oefentherapie (LDO). Het Nivel onderzocht hoeveel zorg oefentherapeuten tijdens de coronapandemie in totaal leverden en splitste dit ook uit voor een aantal aandoening: COPD, psychosomatische klachten, lagerugklachten en ontwikkelingsstoornissen.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.