Aantal consulten fysiotherapie blijft na lockdown een kwart lager dan daarvoor
Nieuws
02-12-2020

Aantal consulten fysiotherapie blijft na lockdown een kwart lager dan daarvoor

Een maand na het opheffen van de lockdown was het aantal consulten bij de fysiotherapeut alweer gestegen tot driekwart ten opzichte van de tijd voor de coronapandemie. Daarna stagneerde deze stijging en vier maanden na de lockdown is het aantal consulten nog altijd driekwart van het aantal voor de pandemie. De mate waarin het aantal consulten daalde en weer herstelde, verschilde; het was afhankelijk van de leeftijd van patiënten.

In de figuur is te zien dat het aantal consulten per praktijk maanden na de lockdown nog niet op het niveau is van voor de pandemie. Ook is te zien dat dit geldt voor patiënten van alle leeftijden, maar dat er zit verschil is tussen de leeftijdsgroepen. Bij mensen ouder dan 80 daalde het aantal consulten tijdens de lockdown harder dan bij mensen jonger dan 80. In de stijging van het aantal consulten na de lockdown valt in de cijfers op dat dit bij kinderen van 0 tot en met 17 jaar het minst hard gaat. Daar krabbelt het aantal consulten maar langzaam richting het oude niveau en is ook hier nog steeds niet op het niveau van voor de lockdown.

Fragment uit de factsheet Gevolgen coronapandemie op gebruik fysiotherapiezorg voor verschillende patiëntengroepen

Gevolgen coronapandemie op gebruik fysiotherapiezorg voor verschillende patiëntengroepen

Over het onderzoek
De cijfers zijn op basis van een steekproef van 255 tot 289 fysiotherapiepraktijken die deel uitmaken van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn en de Landelijke Database Kwaliteit (LDK), verspreid door heel Nederland.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.