Bart Knottnerus nieuwe programmaleider Huisartsenzorg bij het Nivel
Nieuws
01-09-2022

Bart Knottnerus nieuwe programmaleider Huisartsenzorg bij het Nivel

Per 1 september 2022 is dr. Bart Knottnerus programmaleider Huisartsenzorg bij het Nivel. Hij is sinds twee jaar aan het Nivel verbonden als senior onderzoeker en daarnaast praktiserend huisarts. Knottnerus zal leidinggeven aan de onderzoekers werkzaam binnen het onderzoeksprogramma.

Het onderzoeksprogramma Huisartsenzorg (tot voor kort Huisartsgeneeskundige Zorg) richt zich op de zorg die in de praktijk van de huisarts geboden wordt. De laatste jaren is er een trend dat steeds meer complexe zorg in de eerste lijn terechtkomt. Daarom is het belangrijk dat we in kaart brengen wat de patronen zijn van die verschuivingen en van de patiëntengroepen die bij de huisarts komen. Binnen het programma onderzoeken we dit aan de hand van zowel kwalitatieve als kwantitatieve methoden. We maken onder andere gebruik van de zorgdata die voortkomen uit Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn, onze onderzoeksinfrastructuur waarin gegevens over de huisartsenzorg van bijna twee miljoen Nederlanders worden verzameld.

Verbinding met de maatschappij

Knottnerus kijkt ernaar uit om de verbinding tussen de praktijk en de maatschappij verder te versterken: ‘Ik vind het geweldig dat ik als huisarts deze functie kan vervullen. Het onderzoeksprogramma van het Nivel geeft al tientallen jaren inzicht in de ontwikkelingen in de huisartsenzorg. Het heeft een unieke positie in het verbinden van onderzoek in de huisartspraktijk met maatschappelijke uitdagingen.’

Duurzame zorg

Er staan ook relatief nieuwe thema’s op de agenda van het onderzoeksprogramma. Duurzaamheid van de gezondheidszorg is er daar een van.

Bart Knottnerus

Ik ben erg geïnteresseerd in onderzoek naar verduurzaming van de gezondheidszorg en het tegengaan van verspilling. Binnen dit thema zijn passende zorg en het verkleinen van klimaat- en milieu-impact belangrijke aandachtspunten.Bart Knottnerus Programmaleider Huisartsenzorg

Opvolger van Joke Korevaar

Bart Knottnerus volgt dr. Joke Korevaar op. Per 1 september gaat zij een andere uitdaging aan, namelijk die van lector Oncologische Zorg aan de Haagse Hogeschool. Joke heeft met haar team op een waardevolle wijze invulling gegeven aan het onderzoek binnen haar onderzoeksprogramma. Zo werkte zij aan onderzoek over de nazorg voor patiënten met kanker, over preventie van hart- en vaatziekten en diabetes, over de organisatie van de huisartsenzorg en was zij betrokken bij de infectieziekten-surveillance. Wij zijn Joke zeer erkentelijk voor haar jarenlange inspanningen.

Wilt u kennismaken met onze nieuwe programmaleider? Heeft u ideeën of wilt u meedenken over ons onderzoek? Dan kunt u contact opnemen met Bart Knottnerus.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel nieuws? Abonneer u op onze attendering

E-mailadres

U kunt zich op elk moment afmelden door te klikken op de link in de voettekst van onze e-mails. Kijk hier voor meer informatie over ons privacybeleid.

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door op de knop 'Aanmelden' te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over de privacyregels van MailChimp.