Betere ondersteuning bij medicijngebruik voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden
Nieuws
17-04-2023

Betere ondersteuning bij medicijngebruik voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden

Patiënten met chronische ziekten én beperkte gezondheidsvaardigheden hebben bij hun medicijngebruik behoefte aan gezondheidsinformatie die toegankelijker en begrijpelijker is. Naast het geven van gezondheidsvoorlichting en het vergroten van kennis moet de ondersteuning zich richten op het verwerven van vaardigheden en zelfvertrouwen. Dit is het onderwerp van het proefschrift van Boudewijn Visscher, die hier op 17 april op promoveerde aan de Universiteit Maastricht.

De bevindingen uit het proefschrift kunnen bijdragen aan het verbeteren van farmacotherapeutische zorg aan mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.

Enkel informatie en folders verspreiden is niet voldoende

Veel informatie over medicijnen is voor de genoemde patiënten te ingewikkeld en, omdat ze vaak meerdere medicijnen gebruiken, is het ook complex het geheel aan medicijngebruik te overzien. Het onderzoek laat zien dat je meer moet doen dan alleen maar informatie en folders geven; daarnaast is het nodig om goed met de patiënten te bespreken hoe je het gebruik van alle medicijnen nu ook echt in de praktijk moet aanpakken.

Patiënten met meerdere chronische ziekten én beperkte gezondheidsvaardigheden hebben relatief vaak moeite met het juist en tijdig gebruiken van hun medicatie. Door hun behoeften in kaart te brengen hopen we ze beter te kunnen ondersteunen.

Training in zelfmanagement van medicatiegebruik gewenst

Visscher bespreekt in zijn proefschrift ook strategieën om patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden beter te bereiken. Hij geeft aanbevelingen voor ontwerp en inhoud van relevante zelfmanagementinterventies en benadrukt het belang van het betrekken van de groep patiënten zelf bij het ontwikkelen van dergelijke interventies. Hoewel gezondheidszorgprofessionals zeker bereid zijn om zelfmanagement van medicatie te ondersteunen, zijn een actievere aanpak en training van de professionals vereist om patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden ook echt te bereiken.

Promovendus

Boudewijn Visscher is afgestudeerd in Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn promotieonderzoek voerde hij uit bij de Hogeschool Utrecht en het Nivel, terwijl hij als buitenpromovendus verbonden was aan de Universiteit Maastricht. Voor zijn proefschrift schreef hij vijf artikelen die verschenen zijn in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Het proefschrift van Boudewijn Visscher, ‘Towards tailored medication self-management; needs of and support for patients with limited health literacy’, kan tevens als flipbook worden gelezen.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.