Nieuws
Meer vertrouwen, beter gebruik: apotheekteam speelt sleutelrol in juist gebruik van medicatie door patiënten
Patiëntgerichte communicatie van het apotheekteam en betrokkenheid van de patiënt bij het gebruik van de medicatie, dragen bij aan vertrouwen van de patiënt in hun medicatie. En dat vertrouwen is cruciaal voor goed gebruik van medicatie. Videofeedbacktraining voor apothekersassistenten, zoals toegepast in de On TRACk-studie, verhoogt hun zelfvertrouwen in communicatievaardigheden. Voor een brede implementatie van een complexe interventiestudie zoals On TRACk is nauwe samenwerking tussen onderzoekers en het apotheekteam essentieel, waarbij een kartrekker uit de praktijk een cruciale rol speelt. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel waarop onderzoeker Roland te Paske op 7 juli promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen.
In Nederland gebruiken ruim 1,5 miljoen mensen met astma en/of COPD inhalatiemedicatie. Bij een groot deel (+-70%) van hen is sprake van lage therapietrouw en/of onjuiste inhalatietechniek. In het proefschrift van Te Paske is enerzijds onderzocht hoe het vertrouwen van de patiënt in medicatie en in het apotheekteam goed medicijngebruik beïnvloeden. Anderzijds is bestudeerd hoe communicatievaardigheden van het apotheekteam kunnen bijdragen aan het verbeteren van het gesprek met de patiënt over inhalatiemedicatie in de apotheek.
Inzet video-feedbacktraining voor apothekersassistenten succesvol
Voor het trainen van de patiëntgerichte communicatievaardigheden van apothekersassistenten is de on TRACk-training ontwikkeld. Deze training maakt gebruik van video-feedback, waarbij apothekersassistenten video-opnames van eigen gesprekken terugkijken en hierop reflecteren, en vervolgens persoonlijke feedback ontvangen. De on TRACk-training richtte zich specifiek op het gesprek over inhalatiemedicatie gecombineerd met inhalatie-instructie. De training verhoogde het zelfvertrouwen van apothekersassistenten in hun communicatievaardigheden, met name bij minder ervaren apothekersassistenten.
Toekomstige stappen in onderzoek en praktijk
Om interventies zoals On TRACk succesvol in te bedden in de dagelijkse praktijk is onderzoek nodig dat hybride en praktijkgericht is. Zo kunnen trainingsprogramma’s effectief worden afgestemd op de realiteit in de apotheek. Belangrijke lessen voor de implementatie van een complexe interventie zoals On TRACk zijn: zorgen voor sterk lokaal leiderschap om de interventie uit te voeren, en adaptief inspelen op contextuele factoren zoals werkdruk in de apotheek.
Positief effect van patiëntgerichte communicatie
De apotheek vervult steeds meer een actieve, zorggerichte rol binnen het bredere zorglandschap. Een vertrouwensband met de patiënt is hiervoor essentieel. Door te investeren in patiëntgerichte communicatie kan de apotheek deze band versterken. Goede patiëntgerichte communicatie draagt bij aan een beter begrip van patiënten van hun medicatie en correct gebruik, wat positievere gezondheidsuitkomsten voor de patiënt ondersteunt.
Meer weten?
Bekijk alle artikelen in het proefschrift getiteld: Building Bridges for Trust: Strengthening Patient-Centred Communication in Pharmacy for Optimal Inhaler Use in Asthma and COPD Patients.
Over het onderzoek
Dit promotieonderzoek is uitgevoerd bij het Nivel. Tijdens het onderzoek is gebruik gemaakt van bestaande data van het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg en het Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten. Daarnaast is gebruik gemaakt van data die zijn verzameld tijdens de studie, zoals video-opnames, vragenlijsten en interviews.