Samenwerking Nivel en IVM wegens succes verlengd
Nieuws
05-10-2021

Samenwerking Nivel en IVM wegens succes verlengd

De komende drie jaar intensiveren het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en het Nivel hun samenwerking op het gebied van farmaceutische zorg. Vanuit het eerdere convenant voerden we veel projecten uit om de farmaceutische zorg te verbeteren. Het IVM en het Nivel bundelen nu opnieuw hun krachten voor 2021-2024.  

De kracht van de samenwerking schuilt in de aanvullende expertises van beide instituten. Het Nivel onderzoekt de structuur en het functioneren van de farmaceutische gezondheidszorg. Het IVM heeft de expertise om deze opgedane kennis te implementeren op het terrein van de farmaceutische en farmacotherapeutische zorg.

Liset van Dijk

De samenwerking met het IVM heeft de afgelopen jaren mooie resultaten opgeleverd. Zo hebben we gezamenlijk meer inzicht gegeven in de problematiek rondom het opioïdengebruik. Wij analyseerden de Nivel Zorgregistraties, het IVM gebruikte die weer voor de taakgroep 'Gepast gebruik van opioïden' die het ministerie van VWS in het leven heeft geroepen.
Het IVM is daarvan de coördinator. Prof. dr. ir. Liset van DijkProgrammaleider Farmaceutische Zorg en Paramedische Zorg

Optimaal medicijngebruik

Vanuit het convenant 2018-2021 voerden beide organisaties jaarlijks al zo’n drie tot vijf projecten gezamenlijk uit, vaak ook samen met grote consortia. Zo is het Make-It Consortium in het leven geroepen, dat proeftuinen begeleidt om de therapietrouw te bevorderen. In deze proeftuinen worden verschillende inzichten die voortkomen uit onderzoek naar therapietrouw geïmplementeerd in de dagelijkse praktijk. Hiermee worden patiënten geholpen hun medicijnen volgens voorschrift in te nemen.

Promotietraject

Een ander mooi voorbeeld van de samenwerking is het promotietraject van Marloes Dankers (IVM). Zij doet onderzoek rondom nieuwe geneesmiddelen, bijvoorbeeld naar hoe zorgverleners kijken naar de toegevoegde waarde van nieuwe geneesmiddelen. Liset van Dijk (Nivel) is een van haar promotors. Dankers maakt gebruik van de gegevens van Nivel Zorgregistraties voor een studie naar het voorschrijven van nieuwe insulines door huisartsen. In de nabije toekomst zijn meer samenwerkingsprojecten te verwachten om de farmaceutische zorg verder te optimaliseren.

Op de foto drs. Ruud Coolen van Brakel (IVM) en prof. dr. Cordula Wagner (Nivel), die het convenant ondertekenen.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.