Toename fysiotherapieconsulten na opschalen zorg in coronatijd verschilt per aandoening
Nieuws
01-09-2020

Toename fysiotherapieconsulten na opschalen zorg in coronatijd verschilt per aandoening

Na het versoepelen van de maatregelen voor paramedische zorg (week 18) steeg het aantal consulten, dat sterk was gedaald, weer tot ongeveer driekwart van het niveau van voor de corona-uitbraak. De mate waarin het aantal consulten daalde en weer herstelde, verschilt per aandoening. Bij rug- en nekklachten zijn bijvoorbeeld de daling én het herstel in het aantal consulten heviger dan bij COPD. Daarnaast blijkt uit onderzoek van het Nivel dat het aantal coronapatiënten dat door een fysiotherapeut wordt behandeld, toeneemt.

Fysiotherapieconsulten: cijfers voor vijf aandoeningen
In figuur 1 ziet u hoeveel zorg fysiotherapeuten in de eerste helft van 2020 leverden voor vijf aandoeningen: COPD, psychosomatische klachten, luchtwegklachten, lagerugklachten en nekklachten. Bij het analyseren van de aantallen consulten valt op dat de curve van daling en herstel per aandoening verschilt.

Deze figuur is opgenomen in de publicatie Gevolgen coronapandemie op gebruik fysiotherapiezorg voor verschillende aandoeningen.

Gevolgen coronapandemie op gebruik fysiotherapiezorg voor verschillende aandoeningen.

Over het onderzoek
De cijfers zijn berekend op basis van een steekproef van 168-214 fysiotherapiepraktijken die deel uitmaken van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn, verspreid door heel Nederland.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.