Nivel: Verzekerden die wisselen van zorgverzekeraar letten vaker op contractering door verzekeraars
Nieuws
31-10-2024

Verzekerden die wisselen van zorgverzekeraar letten vaker op contractering door verzekeraars

Een groot deel van de verzekerden is ervan op de hoogte dat zorgverzekeraars niet alle zorgaanbieders contracteren. Ook weet een groot deel van hen wat de gevolgen hiervan zijn op de vergoedingen van zorg. Of zij informatie over de contractering daadwerkelijk meenemen in hun keuze voor een zorgverzekeraar verschilt tussen verzekerden. Zo letten verzekerden die in het wisselseizoen 2023-2024 (van half november tot 1 februari) zijn gewisseld van zorgverzekeraar vaker op deze contractering dan verzekerden die bij hun verzekeraar bleven. Dit blijkt uit onderzoek in februari 2024 van onderzoeksinstituut Nivel onder leden van het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg. Zorgverzekeraars bieden steeds minder polissen aan waarbij alle zorgaanbieders vergoed worden. Om een weloverwogen keuze voor een polis te kunnen maken, is het voor verzekerden van belang om te weten dat zorgverzekeraars zorgaanbieders selectief contracteren. Wanneer na het afsluiten van de zorgverzekering toch blijkt dat een zorgaanbieder niet is gecontracteerd, kan dit hoge kosten of langere reistijden tot gevolg hebben.

Sinds 2005 meet het Nivel jaarlijks hoeveel mensen wisselen van zorgverzekeraar en welke overwegingen hier een rol in spelen. Van verzekerden wordt verwacht dat ze jaarlijks een verzekeringspolis kiezen die het beste bij hun persoonlijke situatie past. Het aanbod van polissen waarbij niet alle zorgaanbieders door de zorgverzekeraar zijn gecontracteerd wordt steeds groter. Gezien de lagere vergoedingen voor niet-gecontracteerde zorg is het van belang dat verzekerden op de hoogte zijn en blijven van de zorgaanbieders die een zorgverzekeraar wel en niet heeft gecontracteerd. We hebben daarom gekeken in hoeverre verzekerden op de hoogte zijn van de contractering door de zorgverzekeraar en in welke mate dit een rol speelt in de keuze voor een zorgverzekering.

Bijna negen op de tien verzekerden op de hoogte van selectief contracteren

Van alle verzekerden die deelnamen aan het onderzoek geeft 87% aan ervan op de hoogte te zijn dat het mogelijk is dat zorgverzekeraars niet alle zorgaanbieders contracteren. Hiernaast geeft 88% van de verzekerden aan te weten dat een behandeling mogelijk niet of niet volledig wordt vergoed wanneer ze naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaan.

Verzekerden die zijn gewisseld van zorgverzekeraar letten vaker op contractering

Bijna de helft (48%) van de verzekerden heeft in het wisselseizoen 2023-2024 overwogen te wisselen van zorgverzekeraar. Van hen die overwogen om te wisselen, hebben degene die daadwerkelijk zijn gewisseld vaker op de contractering gelet (85%) dan de verzekerden die niet zijn overgestapt (56%).

Verzekerden die overstapten, vinden informatie over contractering vaker voldoende en begrijpelijk

Om een weloverwogen keuze te maken voor een zorgverzekeraar, is informatie nodig over zijn contract met zorgaanbieders. In vergelijking met verzekerden die niet wisselden van zorgverzekeraar zijn verzekerden die dit wel deden vaker heel overtuigd (22% vs. 11%) of redelijk overtuigd (53% vs. 46%) dat ze voldoende informatie over de contractering hebben gevonden. Daarbij vinden verzekerden die zijn gewisseld de gevonden informatie over de contractering ook vaker heel begrijpelijk (47% vs. 29%) of redelijk begrijpelijk (38% vs. 32%).

Fragment uit ‘Verzekerden die overstappen van zorgverzekeraar letten vaker op welke zorgaanbieders gecontracteerd zijn’ : mate waarin verzekerden vonden dat zij voldoende informatie konden vinden over de contractering door de zorgverzekeraar.
 * Er is alleen een significant verschil gevonden voor wel/niet wisselen.
Contractering

Over het onderzoek

De gegevens voor dit onderzoek zijn verzameld binnen het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg. Dit panel bestaat sinds 1992 en is opgezet om de meningen en kennis over de gezondheidszorg van de algemene bevolking in Nederland in kaart te brengen, evenals hun verwachtingen en ervaringen hiermee. Het panel bestaat uit ongeveer 10.500 van 18 jaar en ouder. Voor dit onderzoek is in februari 2024 een vragenlijst uitgezet onder een steekproef van 1.500 leden van het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg (respons 54%).

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.