Profile picture for user a.brabers@nivel.nl
Dr. Anne Brabers
Senior onderzoeker Zorgstelsel en Sturing

Onderzoek

Ik werk als senior onderzoeker binnen het onderzoeksprogramma Zorgstelsel en Sturing. Binnen dit onderzoeksprogramma coördineer ik het Consumentenpanel Gezondheidszorg. Dit panel peilt onder ongeveer 11.500 mensen van 18 jaar en ouder hoe zij denken over de gezondheidszorg en wat hun ervaringen zijn met die zorg. We doen dit aan de hand van schriftelijke of online vragenlijsten, interviews, focusgroepen of een Burgerplatform. Doordat we met het panel de gezondheidszorg vanuit het perspectief van de burger bestuderen, draagt ons onderzoek bij aan het versterken van hun positie binnen de zorg. Daarnaast werk ik mee aan verschillende andere projecten binnen het onderzoeksprogramma.

Aan de mening van de zorggebruiker wordt in beleid steeds meer waarde gehecht. Ik vind het mooi om te zien dat we met het Consumentenpanel Gezondheidszorg een platform kunnen bieden om deze mening in kaart te brengen. We doen binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg ongeveer 8-10 onderzoeken per jaar, voor en met verschillende partijen. Al die verschillende onderzoeken op tijd en naar tevredenheid af ronden; daar krijg ik energie van!

Publicaties

CV

Career
Dr. Anne E.M. Brabers behaalde in 2010 haar research master Science & Innovationmanagement aan de Universiteit van Utrecht. Ze werkt sinds 2010 als onderzoeker bij het Nivel. In 2018 promoveerde ze aan de Universiteit van Maastricht. In haar proefschrift keek ze naar de rol die patiënten hebben in het verklaren van variatie in medisch handelen. Momenteel werkt Anne als senior onderzoeker binnen het Nivel onderzoeksprogramma Zorgstelsel en Sturing, waar ze het Consumentenpanel Gezondheidszorg coördineert.

Mei 2019 – heden: Senior onderzoeker Zorgstelsel en Sturing
Nov 2013 – apr 2019: Onderzoeker Zorgstelsel & Sturing
Nov 2010 – okt 2013: Junior onderzoeker Zorgstelsel en Sturing
Jan 2010 – okt 2010: Onderzoeksassistent Nivel Farmaceutische zorg
Education
2018: PhD Patient involvement and medical practice variation. Can patients be ignored in theories about practice variation? Maastricht University
2010: MSc Science and Innovation management, Utrecht University
2008: BSc Science and Innovation management, Utrecht University
Memberships/external committees
Member of the Wennberg International Collaborative